Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата продължава: Разцепление сред сепаратистите в Каталуния

[post-views]
Мадрид отказа да преговаря с Каталуния –  настоява Барсeлoна  да спазва испанските закони

katalunia puchdemonРазцепление в сепаратистката коалиция предизвика решението на председателя на каталунския парламент – Роже Торен, да отложи избора на премиер на автономната област. Двете водещи отцепнически партии не са единодушни за програмата на бъдещия кабинет. Това даде надежди на Мадрид, че Републиканската левица на Каталуния ще оттегли подкрепата си за Карлес Пучдемон и ще издигне свой кандидат.
Най-малко двама души бяха задържани при сблъсъци между демонстранти и служители на реда по време на вчерашните протести пред регионалния парламент в Каталуния. Поддръжници на независимостта проведоха митинг с искането бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отново да оглави местната власт.
Самият той, който все още е беглец от испанското правосъдие и не може да се яви в регионалния парламент, за да встъпи в длъжност, се обърна към поддръжниците си с видеосъобщение.

Карлес Пучдемон – кандидат за премиер на Каталуния:

„Решението на хората в Каталуния от 21 декември не подлежи на обсъждане. Не искаме чл. 155, позволяващ на Мадрид да наложи контрола си над областта. Не искаме да бъдем принуждавани да прилагаме политики, които не отразяват волята на всички граждани. Вече не искаме да бъдем потискани и преследвани заради идеите си.“

Позицията на председателя на местния парламент – Роже Торен, че правителство ще има едва когато Пучдемон може да заеме поста свободно, предизвика разцепление в сепаратистката коалиция. Партията на бившия премиер „Заедно за Каталуния“ и партньорите им от „Кандидатура за народно единство“ са твърдо убедени, че Пучдемон е единственият възможен кандидат. Републиканската левица на Каталуния пък е убедена, че съставянето на кабинет е приоритет, независимо кой е начело. Това накара Мадрид да заложи именно на последните в стремежа си да промени политическата линия в Каталуния.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани