Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей против права за новите мигранти от ЕС

[post-views]
Тереза Мей против права за новите мигранти от ЕС

chelo1Британският премиер Тереза Мей обяви, че е против предложението да се предоставят права за пребиваване на граждани от ЕС, които идват във Великобритания по време на преходния период след Брекзит.
В указанията за водене на преговорите е предвидено, че преходният период трябва да продължи от март 2019 г. до края на 2020 г., за да се улесни излизането на Обединеното кралство от Общността. Според условията, договорени през миналата година, гражданите на ЕС, които пристигнат преди окончателното излизане на Обединеното кралство от Общността, ще имат възможност да получат уреден статут след пет години.

„Правилно беше, че сключихме споразумение, което да гарантира, че ще могат да продължат живота си по начина, по който са искали. Сега за тези, които идват след март 2019 г., това ще бъде различно, защото те ще идват във Великобритания, която те знаят, че ще бъде извън ЕС. Ясно е, че има разлика между онези хора, които са дошли преди да излезем, и онези, които ще дойдат, когато знаят, че Великобритания вече не е член”, изтъкна Мей.
Трудни избори за споразумението за търговията очакват Лондон около преговорите за Брекзит. За това предупреди ирландският вицепремиер Саймън Ковини, който се срещна с британския външен министър Борис Джонсън и министъра на финансите Филип Хамънд. Ейре отново засегна важния въпрос за границата между двете държави след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Дъблин подчерта желанието си да няма твърда граница. 

Великобритания ще бъде в неблагоприятна позиция след напускането на ЕС при всеки възможен сценарий. Това стана ясно от подготвен от британското правителство анализ. В доклада се анализират три най-вероятни сценария относно Брекзит – всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС, излизане от ЕС без споразумение и „мек” Брекзит, който предвижда продължаване на членството на страната в Европейската икономическа зона и единния пазар. Установено е, че и при трите сценария Великобритания ще бъде в неблагоприятна позиция през следващите 15 г. за разлика, ако остане в блока.

Най-ново

Единична публикация

Избрани