Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Гората от стомана“ напомни за себе си

[post-views]
„Гората от стомана“ напомни за себе си

„…Използвам случая да изразя своята признателност и благодарност към вас – офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от 4-ти артилерийски полк, за демонстрирания професионализъм и усилията ви по отношение на повишаването на бойната готовност на въоръжените ни сили, както и за значимия ви принос за изграждането на съвременния облик на Сухопътните войски и на Българската армия.

През годините вашият полк се утвърди като едно от най-добре подготвените военни формирования от състава на Сухопътните войски, доказателство за което са показаните отлични резултати в национални, регионални и международни учения. Уверен съм, че и занапред ефективно ще изпълнявате задачите си по трите вида мисии и все така всеотдайно и последователно ще работите за гарантиране на военната сигурност на страната…”
Из поздравителния адрес на Румен Радев – 
президент на Република България  и върховен  главнокомандващ на въоръжените сили 

DSC01501 Ценя високо професионализма, усърдието и усилията, които полагате, за да бъдете резултатни както в учебните зали, така и по полигоните. Оценявам също, че помните и почитате гордата история на вашето военно формирование и на предците ви от Балканската и Първата световна война, както и на всички следващи поколения артилеристи и пазите и предавате завета всеки път, когато споменете думите: „Изправи се гора от стомана, насочете се бойни дула!”. 

Това заяви в приветствието си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов на тържеството в сряда в центъра на Асеновград по повод 
11 март – Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 105 години от Одринската епопея и 90 години от създаването на 4-ти артилерийски полк. Той изказа своята благодарност и признателност и на воините от запаса, че са предали своя опит и знания на следващите поколения и са показали как те да утвърждават мястото на артилеристите в отбранителната система на страната.

Генерал-лейтенант Пламен Атанасов не забрави да спомене и приноса на българските ракетчици за нашата сигурност. Защото това наследство задължава, но същевременно вдъхва самочувствие и дава ценен пример за подражание.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов приветства строените военнослужещи на площад „Академик Николай Хайтов” и им честити празника. Той им благодари за достойната служба, за професионализма им, за всеотдайността и труда им за издигане на авторитета на артилерията, на Сухопътните войски и Българската армия.

DSC01446Командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев напомни в словото си за онова славно време, когато в боевете от Балканската война са се поставяли основите на нашата артилерийска мощ. Преди 105 години пред укрепленията и фортовете на Одрин за пръв път Европа и светът са узнали какво е да бъдеш войник на майка България, а враговете са почувствали силата и мощта на българското оръжие. При Одрин, една от най-модерните и защитени крепости от началото на 20-ия век в Европа, българската артилерия като във фокус е събрала всички свои достойнства и ги е показала с цялото им величие и слава.
На 11 март преди 105 години започва онова, което само след 36 часа ще бъде наречено най-голямото чудо в българската военна история. За пръв път в анализите на стратезите се прокрадва фразата, че подобна крепост   може да бъде превзета. При това не само на теория. И никой не оспорва ролята и значението на артилерията за овладяването на крепостта. Това е и основната причина 11 март да бъде определен за Ден на българската артилерия, а от 1992 г. и за празник на 4-ти артилерийски полк. За нас, наследниците на славните български артилеристи при Одрин, този  ден винаги ще бъде много специален, и то не просто защото трябва да бъде отбелязан. Този ден се явява паралел и своеобразен мост между поколенията артилеристи, които оттогава до днес ни предават своя опит и знания, учат ни на мъжество и доблест и поддържат жива воинската традиция – традицията да побеждаваш, отбеляза полковник Мишев.  

По-нататък той говори за историята на 4-ти артилерийски полк, създаден в самия край на февруари 1928 г. във Варна. Формированието е преминало през няколко предислокации, а от януари 1955 г. е в Асеновград. Едно от най-значимите събития е реорганизацията на полка в реактивна бригада от 1 септември 1998 г. Последователно се трансформира в 4-та смесена артилерийска бригада и в 4-та артилерийска бригада. 
През 2008 г. е извършена последната засега щатно-структурна промяна и отново формированието е на полкова организация. За своята 90-годишна история полкът има 30 командири. От 2001 г. е домакин на честването на 11 март – Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия.DSC01516

Горди сме с резултатите, постигнати с всекидневен труд и пълна мобилизация на физическите и духовните сили. Уверен съм, че само този е пътят, по който можем да израснем и се изградим като добри артилерийски специалисти. Вярвам, че всички ние ще продължим да работим отговорно и всеотдайно за изпълнение на стоящите пред нас задачи и с достоинство и чест ще защитим името на полка, заключи полковник Мишев.  
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи от 4-ти полк. Празничен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай. Формирования от полка преминаха в тържествен марш.

За да почетат Деня на Ракетните войски и артилерията, бяха дошли още секретарят по сигурност и отбрана на президента бригаден генерал от запаса Стефан Янев, кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, генерал-майор Димитър Илиев – заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на Силите на НАТО в Солун, кметове на общини и населени места, народни представители, командири и началници на военни формирования, директори на дирекции от Министерството на отбраната, началници на отдели от Командването на Сухопътните войски, ветерани от Ракетните войски и артилерията.

 

През април обучение на „Корен”

DSC01402От 10 до 20 април артилерийските формирования на 4-ти полк ще проведат традиционното си полево обучение на „Корен” с изключение на противотанковия дивизион, който ще бъде на полигона през есента. В дните на лагера ще се състоят планираните тактически учения с бойни стрелби на батарея от артилерийския дивизион с командир подполковник Стоичко Белишки и тактическо учение с бойни стрелби на реактивния дивизион с командир подполковник Недялко Киров. Това заяви началникът на щаба на 4-ти полк подполковник Кирил Байлов.

По същото време на „Корен” ще бъдат 20-и самоходен артилерийски дивизион на 2-ра механизирана бригада, 61-ви самоходен артилерийски дивизион и IMG_7208разузнавателният батальон от 61-ва механизирана бригада, както и елементи от 110-и логистичен полк. В края на полевото лагерно обучение ще се проведе стрелба и управление на огъня на групата (формированията от полка) под ръководството на командира на 4-ти полк полковник Лъчезар Мишев. Епилогът на цялата подготовка е тренировката по стрелба  и управление огъня на артилерията на Сухопътните войски под ръководството на полковник Петър Кръстанов –  началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в командването на Сухопътните войски. 

Какво е значението на лагерното обучение за артилеристите? Полевата натренираност, отговори подполковник Кирил Байлов, това са реално средствата и методите, с които се проверяват формированията за нивото им на подготовка при практическото отработване и реализиране на техните способности по осигуряване на надеждна огнева поддръжка на маневрените формирования при операции на Сухопътния компонент.

 

„Загинаха съ честъ…“

DSC01463По традиция и този път на тържествата по повод Деня на Ракетните войски и артилерията воините от 4-ти полк положиха венци и цветя на паметника чешма в района на формированието. Той е изграден през 1923 г. и занемарен по различни причини. През 2007 г. бе сформирана работна група за неговото реставриране. На следващата година на 11 март той вече бе с издирените две плочи. А през  2011 г. бяха възстановени и останалите две възпоменателни плочи.

 „Въ паметъ на воините герои от Първо и Трето отделение на Трети Планински артилерийски полк, които загинаха съ честъ във войните с турците и бившите ни съюзници сърбите и гърците по Родопите, Тракийските и Македонските полета и планини презъ 1912 и 1913 година.” Такъв е текстът на паметника, а на възпоменателните плочи са изписани имената на 111 воини. 

Отслужен бе и празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец” в района на полка.

 

Ново попълнение

DSC01404
Редник Айсун Юсеинова
Част от тържествата в 4-ти полк по повод Деня на Ракетните войски и артилерията бе полагането на клетва във вторник на новоприетите 21 войници. Те бяха подбрани след изпити и тестове от общо 113 кандидати. Голяма част от тях са с висше образование, някои имат добра подготовка по чужди езици. Нивото им на образование е доста добро в сравнение с по-предни приеми, обясни старши лейтенант  Мартин Челебиев, под чието ръководство премина началната военна подготовка. Според него те за кратко време са постигнали добри резултати. 

Войниците са назначени на длъжности като шофьори на бойни машини, оръдейни номера и номера от разчети. Всички положиха клетва и целунаха бойното знаме на полка.

Бакалавърска степен по медицинска химия има редник Айсун Юсеинова. Тя сподели, че е научила за конкурса от интернет и нейни познати. Нямала е никакви проблеми на изпитите и е била първа по физическа подготовка. Назначена е на длъжност номер от разчет. Какъв е мотивът й да стане войник? Отговори лаконично – постъпих, за да служа на България.
DSC01405Редник Александър Деянов е роден в Мадан, но живее в Пловдив. Завършил е средно специално образование по микропроцесорни технологии. В 4-ти полк служи като войник братовчед му редник Борислав Кисьов и от него е научил за конкурса. Професионален шофьор е и е избрал същата длъжност в полка. Женен съм, с едно дете, и постъпих в армията, за да имам по-голяма сигурност, откровен бе редник Деянов.  

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани