Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Македония вече ще е Северна Македония

[post-views]
Македония вече ще е Северна Македония

People wave Macedonian flags during a protest in a central square in Skopje on March 4, 2018.  Right-wing and diaspora organizations protested against a possible compromise with Greece on the country's name  which they say would damage the national interest. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI        (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)
Right-wing and diaspora organizations protested against a possible compromise with Greece on the country’s name which they say would damage the national interest. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)
Изглежда, че спорът за името Македония е напът да остане в историята. Във вторник македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас постигнаха споразумение и новото име на страната е Република Северна Македония. 
Постигнахме исторически договор с Македония за разрешаване на 20-годишния спор за името на Република Македония, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в началото на срещата с президента Прокопис Павлопулос. Гърция и Македония трябва да подпишат документа от 20 страници в края на седмицата. След успешното приключване на преговорите в края на този месец се очаква Република Македония да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, а на срещата на върха в Брюксел на 12 юли и покана за присъединяване към НАТО.
Споразумението признава македонския език със забележка, че той има славянски произход. Скопие ще трябва да премахне от конституцията си текста, който постановява защита на македонското малцинство зад граница. Договорът предвижда Македония да проведе референдум за името, който в случай на провал ще доведе до предсрочни избори. „Нашата окончателна цел е да получим справедлив договор, основан на факти, които ще ни наредят до всички прозападни държави, където ще укрепваме нашите идентичност, икономика и перспектива. По всяка вероятност моят оптимизъм ще се увенчае с успех. Но окончателно означава, когато окончателно всичко е решено”, каза Заев. 
България приветства споразумението
Външното министерство на България приветства постигнатата договореност за името.
„По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване”, посочват от МВнР.
Светът също реагира на историческото споразумение. Говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш – Стефан Дюжарик, заяви, че Гутериш „приканва всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът”. Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от ТАСС. Вашингтон изрази благодарност и на посредника Матю Нимиц, който, както се посочва, 20 години работеше всеотдайно за намиране на решение.
Албанският премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като „прогресивни лидери” и заяви, че „Балканите днес са по-добро място” благодарение на тях, предаде АП. Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът на страната Рамуш Харадинай подкрепиха постигнатото споразумение. „Отлична новина. Честитки за Заев и Ципрас, за тяхната визия и търпеливост”, написа в Туитър Харадинай. 
Опозицията е против
Споразумението обаче може да създаде усложнение на двамата премиери вътре в държавите им и дори да доведе до свалянето им от власт при едно неблагоприятно развитие и ескалация. Ръководителят на основната опозиционна партия в Гърция разкритикува постигнатото споразумение между Гърция и Македония, определяйки го като „дълбоко проблематично”. Панос Каменос – лидерът на младшия партньор в коалиционното правителство на Гърция, дори обяви, че ще гласува против предложения компромис за името в спора със съседна Македония, оставяйки левия премиер Алексис Ципрас да търси подкрепа от политически противници. 
В Македония положението не е по-розово. Основната опозиционна партия в Македония ВМРО–ДПМНЕ разкритикува остро споразумението с Гърция, като нейният лидер Християн Микоски го нарече „фалшива победа”, съобщават македонските медии. Според Микоски македонският премиер Зоран Заев е „капитулирал” пред Гърция. Македонският президент Георги Иванов, който е приближен на ВМРО–ДПМНЕ в предаване на живо заяви, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония. Той подчерта, че в сряда за първи път е бил зап
УХЛЛБЛЗФЗСЙП УФЗ ИЕУУБЛПНЙКЗ КБФБ ФЗУ ЧСЗУЗУ ФПХ ПСПХ
People wave Macedonian flags during a protest in a central square in Skopje on March 4, 2018.
Right-wing and diaspora organizations protested against a possible compromise with Greece on the country’s name which they say would damage the national interest. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)
ознат с текста. В нощта срещу четвъртък близо 1500 души излязоха на протест в македонската столица Скопие. „Едно име имаме“, скандират демонстрантите. 
У нас
Македонският президент Георге Иванов е на официално посещение у нас. И тук не липсваха проблеми. Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с него, макар това да беше предвидено във визитата, съобщи правителствената пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева обяви причината – изпълнителната власт в България не иска да се намесва във вътрешните работи на съседна държава. „Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос”, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. 
На пресконференция след разговора на четири очи между двамата президенти българският държавен глава Румен Радев припомни, че страната ни досега не е имала претенции към името на югозападната ни съседка. Президентът каза още, че именно България е страната, която най-силно подкрепя присъединяването на Македония към ЕС и НАТО, ето защо за нас договорът между Скопие и Атина е важна стъпка в тази посока. 
„Следването на стратегическите цели на страната не трябва да бъде алиби за лоши и нанасящи щети договори. Надявам се, че разумът ще надделее и чрез диалог ще се стигне до взаимно приемливо решение, а не до такова, което е ултиматум за Македония”, каза от своя страна Георге Иванов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани