Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След 10 години в армията – трудното е… занапред

[post-views]
След 10 години в армията – трудното е… занапред

Milena
Капитан Милена Георгиева е командир на свързочна рота във Втора бригада
Протича динамичен процес на събиране на информация и поставяне на задачи по време на командно-щабното учение на 2-ра Тунджанска механизирана бригада „Балкан-18”.  Получават се нови данни. Обстановката се променя непрекъснато. Възникват допълнителни усложнения…

В тези напрегнати моменти едва ли някой от участниците в учението се е замислял дали всичко това можеше да се случи, ако не са комуникационно-информационните системи (КИС). И тези, които ги изграждат и ги обслужват. Като че вече се приема съвсем естествено да няма трудности при комуникациите. Вероятно изразът „учението завърши, свързочниците не бяха наказани” е останал в миналото. Вероятно.

Осигурили сме средства за различните мрежи –    паралелни, вътрешни, със старшата инстанция, към подчинените формирования… Развърната е проводната комуникация. 

Свръзката е сложна

и затова се възхищавам на хората, с които работя. Те знаят и могат, изпълняват всичко, което е свързано със задълженията им. Но и ние не правим изключение, защото имаме недостиг на хора, заявява командирът на свързочната рота в щабния батальон на бригадата капитан Милена Георгиева. Макар отдавна вече всички да са свикнали с присъствието на жените в живота на армията, все пак тази длъжност впечатлява. Защото много офицери, преминали през йерархичната стълбица, неведнъж са подчертавали, че най-трудно е да си командир на рота.

Може да се каже, че отговарям за всичко. Така е, в никакъв случай не е лесно, но пък не твърдя, че е нещо, с което офицерът не може да се справи. В крайна сметка зависи колко си съвестен и амбициозен. Да, в началото беше трудно, като всяко едно ново начинание, но се научих да създавам необходимата организация. Почти една година съм на тази длъжност и вече преминаха основните задачи, които изпълнява ротата. Така че всичко е нормално, обяснява капитан Георгиева.

Част от техническите средства на свързочната рота

Как е решила да кандидатства в НВУ „Васил Левски” и защо е избрала специалността КИС? Отговаря, че някъде към 10-и клас у нея се е породила идеята, че иска да стане военнослужещ, и то офицер. Родена е в Димитровград, но от много години живее в Стара Загора. Завършила е езикова гимназия с изучаване на английски и руски език. И е кандидатствала в НВУ. Нейно си е било решението, никой не я е подтиквал, не й е давал насока. Затова не е знаела нито какво ще учи, нито е имала някакви познания за специалностите. И е избрала да стане свързочник.

Военната професия ме привлече със своята организираност и дисциплина. Тя е близко до мен. Виждах, и все още виждам в нея, една 

перспектива и сигурност

Обичам това, което правя, и със сигурност не съжалявам за избора си, щом съм още в армията, откровена е капитан Милена Георгиева.

Завършила е Военния университет през 2008 г. и е разпределена във 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора в батальона за защита на силите. Първата й длъжност е помощник-началник в отделение КИС. След реформа през 2012 г. и създаването на щабния батальон е преместена в него, пак на длъжност помощник-началник в отделение КИС. През 2017 г. е назначена за командир на взвод. А през септември същата година става командир на рота за комуникационна и информационна поддръжка (КИП) в щабния батальон на подполковник Стоян Стоянов.

Заместник-командир на ротата е лейтенант Диан Манолов. Взводни командири са старши лейтенант Владка Кукова и лейтенант Румен Иванов.

Командирът на свързочна рота капитан Милена Георгиева дава указания на старши сержант Васил Филев и редник Диляна Иванова
С хора наистина се работи трудно. На първо място за мен е личният състав. От там нататък е всичко останало. Не смятам, че имам някакви проблеми при работата с подчинениете ми, мисля, че отношенията ми с тях се развиват нормално. Те изпълняват това, което им казвам, което искам от тях, и то се случва. Да, трудно е,човек, който работи с много хора, трудно е да разпределиш задачите и всеки да поеме отговорността за тях. Но сме намерили варианта. Поставям задачите на заместника ми и взводните командири, те си командват командирите на отделения и войниците. Хората са отговорни, сержантите и войниците са с опит като комуникационни специалисти в областта, в която работят. Имам изключително доверие в тях.

Мисля, че ротата действа 

като добре смазана машина обобщава капитан Милена Георгиева.

И тази машина действа в комплексните свързочни тренировки. Показва способностите си в командно- 
щабните и специално-тактическите учения. Познати на ротата са и полигоните „Корен” и „Люляк”… 

Капитан Милена Георгиева е омъжена за капитан Георги Георгиев, който е началник на отделение „Логистика” в щабния батальон на 2-ра бригада. И неговите подчинени, както специалистите по КИС участват винаги реално в ученията. 
Двамата са съвипускници от Националния военен университет. Имат момче Георги, който през есента ще бъде във втори клас. Милена споделя, че, макар и да е трудно, се стараят да бъдат повече време с детето си. Помагат, разбира се, и техните родители, но и те работят.  

Какво е хобито на капитан Георгиева? Отвръща с усмивка, че много си обича специалността, времето й е доста уплътнено, а след работния ден се занимава с детето и с… битовизми. Когато има възможност, не пропуска да спортува. Ако може да се смята за хоби, продължава Милена, то това е увлечението ми да пътувам със семейството.Обичаме със съпруга ми и детето да сме извън Стара Загора или където и да било в страната. Така страшно много се разтоварвам. Виждам интересни места.

Действа ми отпускащо и прочиствам съзнанието си.

През тази година капитан Милена Георгиева има юбилей – 10 години служба като офицер в армията. Не е малко. Но пък и не е толкова много. Както се казва – трудното е занапред. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани