Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В 61-ва Стрямска механизирана бригада: Нови длъжности – нови предизвикателства

[post-views]
Карлово: Честваха избора  на първия градски съвет

JordanovPlОт 1 август заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков стана заместник-началник на щаба на Сухопътните войски. На длъжността му в бригадата бе назначен дотогавашният началник-щаб на формированието полковник Станимир Христов. А пък неговото място зае полковник Иван Иванов, завършил на 31 юли т. г. специалността  „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във ВА „Георги Ст. Раковски”.
В началото на тази седмица командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов представи пред личния състав полковниците Христов и Иванов, пожела им успехи на новите длъжности и все така всеотдайно да работят за просперитета на формированието
Прочетени бяха и заповедите на министъра на отбраната за тяхното назначаване.
Но да си припомним най-напред какъв е пътят до новата длъжност на полковник Деян Дешков. Завършил е военното училище във Велико Търново през 1998 г., Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. и военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания (равнозначно на генералщабния курс у нас) през 2015 г. Започнал е офицерската си служба като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Бил е помощник-началник щаб по бойната подготовка на батальон, помощник-началник на отделение „Тактическо” на батальон, командир на  механизирана рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир и командир на батальон, началник-щаб и заместник-командир на механизирана бригада. Участвал е на мисии като командир на рота в състава на 4-и пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище „Кандахар” (Афганистан). Някой да има аргументи против назначаването му за заместник-началник на щаба на Сухопътните войски? 
Каква е досегашната офицерска кариера на полковник Станимир Христов? Завършва „Танкови войски” във ВНВУ „Васил Левски” през 1995 г. като отличник на целия випуск, ВА „Георги Ст. Раковски” 2006 г. – първенец на класното на Сухопътните войски, и военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания през  2016 г. През 2014 г. изкарва 6-месечен курс по планиращи дейности в Командването на СВ на САЩ в Европа във Висбаден, Германия. 
Знае английски, френски, руски и турски език
Започва службата си като командир на взвод в 24-а танкова бригада – Айтос и продължава като командир на рота. В 13-а бронетанкова бригада – Сливен става заместник-началник на щаба на танков батальон. Назначен е за командир на 3-и механизиран батальон в 5-а бригада – Казанлък. Участва на мисия в Ирак в командването на Иракските сухопътни войски. Три години е в отделение „Оперативно” на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Истанбул. Служи в щаба на Сухопътните ни войски –  в отдел „Операции”, в направление „Учения и тренировки” и след това е началник на сектор „Оперативна съвместимост”. От 22 декември 2016 г. става началник-щаб на 61-ва бригада. А от 1 август т. г. е заместник-командир на формированието. 
Новата ми длъжност приемам като ново предизвикателство. Задачите са различни, в по-голяма степен ще наблягам на бойната подготовка. Бях началник-щаб и ще помагам на полковник Иванов с каквото мога, ще му давам съвети, ако ги иска. Ще го оставя да си направи свой почерк на работата си, стига това да не нарушава създадените традиции в бригадата, заявява полковник Христов. 
Баща му полковник Христо Ненов Христов е бил танкист, а последната му длъжност в армията е началник на учебния отдел на ВНВУ. Брат му полковник Нено Христов Христов също е офицер, декан на генералщабния факултет във Военната ни академия. Племенникът му Георги Георгиев се обучава като курсант в НВУ. Има 10-годишен син Веселин. Дали и той ще става офицер? Каквото си избере, мен никой не ме е карал, почувствал съм, че това ще ми е призванието, отговаря полковник Христов. Убеден е, че военната професия предоставя много възможности, стига човек да има желание постоянно да се развива и да се самоусъвършенства. 
На всяка длъжност офицерът се учи и показва дали е готов за следващото стъпало. Колкото повече се изкачва във военната йерархия, толкова по-големи са отговорностите 
които поема, отбелязва новият началник-щаб на 61-ва бригада полковник Иван Драганов Иванов. Той завършва военното училище в Шумен през 1995 г., ВА „Георги Ст. Раковски” през 2008 г. и на 31 юли т. г. –  „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във ВА „Георги Ст. Раковски”. Започва  службата си като командир на взвод в мотострелковия полк в Симеоновград. След това във 2-ра бригада в Стара Загора е командир на взвод за разузнаване и управление, заместник-началник на щаб на механизиран батальон.  В състава на 61-ва  бригада в район Казанлък  е началник-щаб на дивизион. В Благоевград е командир на батальон и командир на бригадното командване. Участва на мисия в Афганистан като командир на 2-ра рота за отбрана и охрана на летище Кабул. 
Полковник Иванов уточнява, че докато навлезе в службата си, ще разчита на помощта на полковник Христов. Познава като  офицери с богат опит заместник-началниците на щаба на бригадата подполковниците Станимир Йорданов и Николай Гeнчев. Целта му е да съхрани добрите практики в щаба и да ги подобри. 
От казаното дотук се вижда през колко длъжности и какво обучение трябва да преминат офицерите, за да стигнат до високо назначение в йерархията на армията. А тяхната подготовка продължава и след това.
Кои са по-важните задачи пред командването на 61-ва бригада? През септември е щабната тренировка с формированията от район Карлово. През ноември на полигон „Корен” е сертификацията на 1-ви механизиран батальон с командир подполковник Станислав Малешков като батальонна бойна група от тежък тип. Предстои и участие в националното учение „Есен 2018”.
     
         

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани