Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора Тунджанска механизирана бригада празнува в античния форум „Августа Траяна”

[post-views]
Втора Тунджанска механизирана бригада празнува в античния форум „Августа Траяна”

На 1 септември 1998 г. със Заповед на министъра на отбраната № ОХ-00515 от 7 юли 1998 г. се формира 2-ра лека пехотна бригада. В състава й влизат редуцираните 1-ви и 2-ри механизиран батальон – Стара Загора, 3-ти механизиран батальон –  Чирпан, 49-и мотострелкови полк – Симеоновград, 22-ри мотострелкови полк – Харманли, и 97-и зенитно-ракетен полк – Нова Загора. Всички те са от съществуващата дотогава 2-ра мотострелкова дивизия. Със Заповед на министъра на отбраната № ОХ-01 от 1 юли 2-ра лека пехотна бригада се трансформира във 2-ра Тунджанска механизирана бригада. В състава й влизат подразделения и части от гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен и Плевен.

'...От векове за векове, не може нищо да ни спре... '
'…От векове за векове, не може нищо да ни спре… '
С това кратко връщане към близката история започна словото си на тържеството на античен форум „Августа Траяна” в Стара Загора по повод 20 години от създаването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада нейният командир бригаден генерал Костадин Кузмов. Той припомни, че формированието е  достоен наследник и продължител на бойната слава и традиции на 8-а пехотна Тунджанска дивизия, сформирана на 30 декември 1903 г. с Указ № 88 на княз Фердинанд. Дивизията е участвала в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, като е платила скъпо с живота на много български синове в боевете за национален суверенитет и независимост. 

Нашата гордост, че сме наследници на тези героични българи, е несъизмерима, както е несъизмерим и подвигът на нашите предшественици, дали живота си в служба на Родината. Следвайки неотклонно техните стъпки, военнослужещите днес, в мирно време, ежедневно провеждат дейности за изграждане на способностите на бригадата и активно участват във всички мероприятия за поддържане и повишаване на националната сигурност и отбрана на страната, продължи командирът на  2-ра бригада.
През годините на своето съществуване бригадата се е утвърдила като едно от водещите формирования от състава на Сухопътните войски. Традициите, които са се създавали през тези 20 години от командири и личен състав, са оказали изключително благоприятно въздействие върху настоящите воински колективи. Приемствеността и последователността дават отражение на  професионалното изпълнение на задачите и твърдо посрещане и преодоляване на трудностите от личния състав на бригадата.

Наградите със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната връчи директорът на Щаба по отбраната бригаден генерал Радостин ИлиевТази приемственост, констатира бригаден генерал Кузмов, позволява на военнослужещите да се учат и използват  наследството, което са оставили предшествениците. И решително да прилагат опита им във всяка една воинска дейност, което е и гарант за успеха на 2-ра механизирана бригада. Въпреки трудностите, които съпътстват дейността на бригадата, личният състав неуморно и с изключителна отговорност продължава да изпълнява всички задачи, произтичащи от трите мисии на Българската армия, определени в Националната отбранителна стратегия. В словото си бригаден генерал Кузмов се спря на всяка една от тях.

Бригаден генерал Константин Кузмов
Водосвет за здраве на военнослужещите от 2-ра бригада отслужи Старозагорският митрополит Киприан
С проявения професионализъм личният състав  достойно  защитава името и честта на българския войник при изпълнение на всички задачи в многонационална среда.  „Приносът към националната сигурност в мирно време” е третата мисия, но не и трета по важност. Следвайки традициите, офицерите, сержантите и войниците на бригадата ясно са осъзнали, че военнослужещите служат на българския народ и България. В тази връзка бригадата подготвя и поддържа в постоянна готовност 17 броя формирования за оказване на помощ на населението при бедствия. Те действат в зони за  отговорност, обхващащи повече от половината от територията на страната. Изпълнявали са  многобройни задачи при пожари и наводнения като са ликвидирали последствията от тези природни бедствия и са оказали помощ на стотици граждани. Отговорното отношение на командирите и личния състав, включени в състава на формированията, е гарант за успешно изпълнените задачи по тази мисия.
Бригаден генерал Кузмов посочи в словото си и друга допълнителна задача, която се изпълнява през последните години от мобилни групи за унищожаване на намерени невзривени боеприпаси. Професионализмът на личния състав от групите е истинската причина за успешното изпълнение  на тези изключително опасни дейности, като се има предвид, че откриването на невзривени боеприпаси става почти ежедневие.

DSC08616В заключение, командирът на 2-ра Тунджанска бригада заяви, че офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от бригадата са мотивирани и напълно осъзнават важността на ролята, която изпълняват в общата целенасочена дейност на Сухопътните войски и Българската армия като цяло.  Работата в екип на воинските колективи е гарант за успех, което е доказано с досегашните постижения, продукт на 20-годишни традиции. Бригаден генерал Кузмов изказа от свое име и от името на целия личен състав благодарност на бившите командири на 2-ра бригада за изключително полезното наследство, което са оставили. То им е дало привилегията да не започват отначало, а да са продължители на традициите и добрите практики, установени през тези 20 години. 

Командирът на формированието благодари също на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители за полагания от тях ежедневен неуморен труд, за професионално изпълнените задачи с цената на много лишения въпреки недостига на ресурси. Те продължават с достойнство и чест да преодоляват трудностите и несгодите на воинската служба. Думи на благодарност бригаден генерал Кузмов изказа още към Министерството на отбраната, Щаба по отбраната и Командването на Сухопътните войски за тяхната морална подкрепа при справянето на воините с трудностите и предизвикателствата, както и с разбирането при допускане на неволни грешки. Командирът на 2-ра бригада благодари за подкрепата в съвместната дейност на областния управител Гергана Микова, заместник-кмета на община Стара Загора Иванка Сотирова и всички присъстващи на тържеството представители на държавни ведомства и на неправителствени организации. 

В заключение бригаден генерал Кузмов пожела на всички военнослужещи и цивилни служители от бригадата вяра и воля, за да изпълняват девиза на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, който гласи „Решителност и чест”. „Решителност” при изпълнение на воинския си дълг. „Чест” –  за да са достойни синове и дъщери на нашата Родина. Водосвет за здраве на воините отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова поздрави воините и връчи почетен плакет на командира на 2-ра бригада. Поздравление поднесе и заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

На тържеството присъстваха още съветникът по военната сигурност на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, началникът на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, директорът на Щаба по отбраната бригаден генерал Радостин Илиев, началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, командири на военни формирования, офицери от запаса и резерва, граждани на Стара Загора. Тържествен концерт в драматичен театър „Гео Милев” изнесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили с участието на деца на военнослужещи от ДДГ „Калина” с директор Диана Трифонова.

…Използвам възможността да изразя своето уважение към вас и към целия личен състав на бригадата за демонстрираните високи професионални качества и отговорно отношение при изпълнение на служебните ви задължения. Като част от Сухопътните войски вие ежедневно допринасяте за гарантирането на националната сигурност, отбрана и интереси на Република България, изпълнявайки ефективно задачите по трите мисии на въоръжените сили. Постигнатите от вас резултати и успехи са основание за заслужено самочувствие и гордост…
…Никога не губете стремежа си към все по-висок професионализъм и вярата в себе си. Продължавайте да работите все така последователно и всеотдайно за издигане и утвърждаване на авторитета на Българските въоръжени сили…” 

Из поздравителния адрес на Румен Радев – президент на Република България  и върховен  главнокомандващ на въоръжените сили 

…Благодаря ви за ежедневните усилия, които полагате, неуморния ви труд и неспирния ви стремеж да служите с чест и достойнство на Родината! Уверен съм, че всички вие и занапред ще работите все така упорито и всеотдайно за изпълнението на възложените ви отговорности както по защита на населението, така и по подготовката и участието в мисии и операции зад граница…”
Из поздравителния адрес на министъра  на отбраната Красимир Каракачанов

…Продължавайте да сте все така убедителни! С качествата си печелите уважението на нас – вашите командири и началници, на колегите от Българската армия, Министерството на вътрешните работи, многонационалната дивизия „Югоизток”, бойната група на ЕС „Хелброк”, на колегите от мисиите на НАТО в Афганистан и Косово, на ЕС – в Босна и Херцеговина, на всички, с които ви среща вашата служба. Но най-вече печелите уважението на българското общество…”
Из поздравителния адрес на началника на отбраната генерал Андрей Боцев

…Днешният празник е повод за равносметка и аз съм сигурен, че вие, сегашните доблестни воини – наследници на славните традиции на 8-а пехотна Тунджанска дивизия, го посрещате с основателна удовлетвореност и самочувствие.
Уверен съм, че и занапред ще работите все така упорито и настойчиво за издигане на равнището на подготовка и утвърждаване на авторитета на бригадата у нас и зад граница…”

Из поздравителния адрес на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани