Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Черни пари за бял преврат

14 акция веткоДвама от олигарсите на прехода на прокурорския пангар за неплатени данъци, нелегални цигари и пране на пари

За 10 дни България осъмна сякаш променена. Заваляха министерски оставки, а на този фон двама от големите олигарси попаднаха на прокурорския пангар с тежки обвинения за укриване на данъци, пране на пари и мафиотски схеми с нелегално производство на цигари. И понеже справедливостта в държавата идва винаги последна, мнозина погледнаха с различно око на събитията. Политическата криза заради трагичния инцидент със 17 загинали край Своге едва ли предвещаваше подобни оставки по „морални причини“ на министри, отгледани от премиера Бойко Борисов от деца, според собственото му признание. Но пък арестите на Миню Стайков и издирването с Интерпол на Ветко Арабаджиев носи различен привкус. Защото още при първите обиски на хотелите на Ветко прокуратурата заговори за едни „черни“ 10 млн. лв., изтеглени предишната седмица от банкови клонове в страната и открити в кутии за обувки. Седмица по-късно пък прокуратурата и МВР разбиха фабрика за нелегални цигари в Карнобат на алкохолния бос Миню Стайков, бълвала незаконно стока за 100 млн. лв. годишно. Стана ясно, че седмица преди акцията Стайков е продал акциите на флагмана на алкохолната си империя „СиС индъстри“ на Стефан Горинов от Банкя, син на секретарката на Тодор Живков Ангелина Горинова. В миманса остана единствено дали Стайков е трябвало да направи това малко по-рано и да си спести публичното омаскаряване
Сякаш без значение е и това дали зад Горинов стоят хора близки до премиера и ГЕРБ.
На фона на безпрецедентната атака на вицепремиера Валери Симеонов срещу лотарийните игри на Васил Божков-Черепа преди половин година и очевидното желание за ответен 14 карнобатполитически удар с мотива, че подобна атака на вицепремиера в кабинета не е възможна без съответната одобрителна санкция на премиера Борисов, е ясно, че някаква група олигарси готвят собствен политически проект. Чиято цел, естествено, са сваляне на правителството на Борисов и предсрочни избори. За да е ясна картината, тези проекти нямат нищо общо примерно с идеята шоуменът Слави Трифонов да влезе в политиката, а планират да действат чрез вече сформирани политически субекти, твърдят запознати.
Затова чисто криминалният аспект на атаката срещу Ветко Арабаджиев и Миню Стайков губи чисто мафиотския си привкус, за да добие нови политически измерения. Което в никакъв случай не означава, че обвиненията срещу тях олекват. Дори напротив, очевидно е, че държавата е използвала всичките си властови ресурси, за да следи отблизо престъпните дейния на двамата. Въпросът е, дали без политическите амбиции на двамата, властта би натиснала копчето, за да натири Ветко и Миню в ъгъла
Основен коз на прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев ще бъде екселска таблица, намерена при обиските в Пловдив. В нея са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума според таблица е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона, твърди зам.главният прокурор Иван Гешев. Той твърди, че разработката срещу Арабаджиев е започнала през януари 2018 г., но периодът ще бъде разширен. 
Държавното обвинение ще разчита на показанията на двете счетоводителки Румелия Кирилова и Елена Караянчева, които заедно със сина на Ветко, Вълчо излязоха на свобода срещу по 20 000 лв. гаранция.
Според прокуратурата Вълчо занесъл 2,5 млн. евро в банка и ги депозирал в банков сейф. Румелия била близка приятелка с Елена Караянчева, търговски директор във фирмите на Арабаджиеви. Румелия започнала работа във фирма, която имала офис в хотел „Маринела“.
В един момент Маринела Арабаджиева позвънила на Караянчева и поискала да й намери банкови касети. Караянчева обаче била в провинцията при майка си, която била на смъртно легло. Затова потърсила Румелия да й помогне в намирането на касети.
Счетоводителките се свързали с банкови служители, за да попитат дали младият Вълчо, на чието име щели да се водят касетите, трябва да ги наеме лично, или може и с пълномощно. От банката им казали, че неговото присъствие е задължително.
14 миню стайковТака Вълчо собственоръчно занесъл 2,5 млн. евро в чанта твърди прокурорът по делото. В томовете по делото било описано как той слиза от колата с чантата и се отправя към сейфа.
Миню Стайков пък е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари в периода 2009 г.-2018 г., като обект на МВР и прокуратурата са14 ветко фирмите му „Винпром Карнобат“, „СиС Индустрийс“ и „Топаз мел“. Обвиненията също са за данъчни Според схемата реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на ДДС в големи размери. Отделно ще им бъдат повдигнати и обвинения за участието им в незаконното производство на цигари. Твърди се, че Миню Стайков е контролирал 40 фирми, чрез които е ставало изпирането на парите от незаконните папироси. 
Независимо от всичко трябва да обърнем очи към предишните обвинения срещу сина на Миню Стайков – Стайко, за грандиозната данъчна измама за над 3,2 млн. неплатени ДДС по така наречената афера „Захарно петле”. Делото срещу Стайко и баща му беше прекратено през 2015 г. по чисто формални съображения – незаконно използвани СРС и неверни експертизи.
Затова е логично и сега големите олигарси да успеят да се отърват от решетките. Защото така или иначе не успяха с черни пари да „извъртят“ бял преврат.

Димитър Илиев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани