Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният министър на Израел подаде оставка

[post-views]
Военният министър на Израел подаде оставка

Военният министър Авигдор Либерман обяви, че подава оставка
Военният министър Авигдор Либерман обяви, че подава оставка
Политическа драма се разигра в Израел. Военният министър на страната Авигдор Либерман обяви, че подава оставка. Той призова за организиране на предсрочни парламентарни избори, пише „Таймс ъф Израел”. Решението за оставката беше взето на среща на партия „Наш дом Израел” на Авигдор Либерман. 

Оставката е във връзка с решението на премиера Бенямин Нетаняху да одобри споразумението за спиране на огъня с Хамас. Във вторник Либерман и други министри остро разкритикуваха Нетаняху.  Либерман коментира, че напуска поста заради „слабата” позиция на кабинета в отговор на изстреляните от Газа ракети, заради това, че правителството е позволило катарски пари и гориво в Ивицата Газа и заради забавената евакуация на Хан ал Ахмар.  „Това, което се случи вчера със спирането на огъня с Хамас, е капитулация пред терора. Не може да се каже по друг начин. Ние купуваме краткосрочно спокойствие за дългосрочна вреда върху сигурността”, подчерта Либерман. Той добави, че никога не се е съгласявал да се позволи доставката на катарски петрол и 15 млн. долара за Ивицата Газа, тъй като не може да се гарантира дали няма да попаднат в ръцете на терористи. Вече бившият военен министър също отбеляза, че е подкрепил евакуация на Хан ал Ахмар, но Нетаняху издаде „писмена заповед” да се отложи. Либерман поиска „възможно най-скоро” да се обявят предсрочни избори. „Надявам се, че по време на разговорите между партийните лидери в неделя ще бъде постигнато споразумение за насрочване на дата за избори”, съобщи той на пресконференция в Йерусалим. 

Очаква се партия „Еврейски дом” да поиска образователният министър Нафтали Бенет да поеме овакантения пост. Но от управляващата партия „Ликуд” коментираха, че такъв сценарий е „нереалистичен”. Управляващите са на мнение, че „не е необходимо да се свикват нови избори в момента, тъй като ситуацията със сигурността е деликатна”, въпреки че коалицията ще изгуби пет места в парламента, тъй като се очаква „Наш дом Израел” да я напусне. Очаква се Нетаняху да замени Либерман като военен министър. В момента водената от Нетаняху коалиция има 66 места в 120-местния Кнесет. С напускането на „Наш дом Израел”, която има 5 места, коалицията ще остане с 61 депутати.

Самият Нетаняху защити решението си да приеме споразумението за спиране на огъня с Хамас след най-голямата ескалация в Ивицата Газа от последната война през 2014 г., информира АФП. „В моменти на извънредно положение, когато вземането на решения е от решаващо значение за сигурността обществото не може винаги да бъде осведомявано за разискванията, за които враговете не трябва да научават”, каза той на церемония в чест на основателя на Израел Давид Бен-Гурион. „Нашите врагове просеха спиране на огъня и те знаят много добре защо”, добави той. Споразумението провокира критики в правителството на Нетаняху, както и от израелци, живеещи близо до Ивицата Газа. Те искат въоръжените сили на Израел да предприемат още действия срещу Хамас.

gaza-hamas-israelЗа 25 часа в понеделник и вторник палестински групировки изстреляха повече от 460 ракети към Израел, а ВВС на еврейската държава бомбардираха повече от 160 обекта, включително четири съоръжения, които са разглеждани като „ключови стратегически активи”. Седем палестинци са убити в Газа, най-малко петима са от терористични организации. Десетки пострадаха в Ивицата Газа, а на израелска територия загина един човек, а няколко души бяха ранени. Противоракетната система „Железен купол” прихвана повече от 100 от ракетите. Повечето от тях паднаха в открита местност, а дузина се приземиха в израелски градове. 

Палестинската терористична групировка Хамас приветства решението на военния министър на Израел Авигдор Либерман да подаде оставка като признание, че еврейската държава е „загубила”, пише „Таймс ъф Израел”. В съобщение на говорителя на Хамас Сами Абу Зухри се казва, че с оставката Израел „признава поражението си от ръцете на палестинската съпротива”.  Решението представлява „победа за Газа”, след като успя да се „противопостави на окупатора”, поясни говорителят. 
Палестински терористични групи в Ивицата Газа обявиха, че споразумението за прекратяване на огъня е постигнато с посредничеството на Египет. „Таймс ъф Изръел“ цитира високопоставен израелски дипломат, според когото „Израел запазва правото си да действа. Молбите на Хамас за спиране на огъня дойдоха през четири различни посредника. Израел отговори на това, че събитията на място ще решат (дали спирането на огъня ще влезе в сила)”, подчерта източникът. По време на преговорите са посредничили египетски представители на разузнаването, специалният посланик на ООН Николай Младенов и трета страна медиатори. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани