Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литературни светове и равносметки през 2018

[post-views]
Литературни светове и равносметки през 2018

Евелина Белчева

Духовна автобиография на едно поколение
Антония Велкова-Гайдаржиева. Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов, анкета с проф. Светлозар Игов, Велико Търново: Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий”, 2017.

Разговори със Светлозар ИговРазговорите на Антония Велкова със Светлозар Игов отразяват като в огледало съкровената духовна автобиография на учения, опита му с литературата. Но „случаят Светлозар Игов” е не само лична биографема. В него – по различен начин – се оглежда и духовната биография на цяло поколение в българската литература.
Това е знаков, симптоматичен епизод, той трябва да бъде осмислен. Разнищването му ще хвърли светлина върху ред други „неправдоподобни” случаи. Всяка съдба е уникална по своему. Но в неговия случай се снема участта на много хора от това поколение, чиито лични съдби ще си останат „неописани” и ще потънат в мрака като „неправдоподобни”.
Във втората, интерпретативна, част на Антония Велкова личността на Игов е огледана във „високите води” на хуманитаристичната мисъл, на социалната психология, на културната антропология. Неслучайно Антоанета Алипиева нарича книгата „истинска енциклопедия на хуманитарния дух”.
Великодушен е жестът, който проф. Светлозар Игов прави към по-младите си колеги: да сподели съкровената си духовна автобиография, опита си в литературата. Такива жестове се вграждат и остават, те движат културната история.
Неслучайно проф. Антония Велкова-Гайдаржиева получи наградата за Хуманитаристика на Портал Култура за 2018: „Заради умението й да превърне диалозите си с една от големите фигури на съвременното българско литературознание в разказ за литературата като преживян опит и биография на времето“.
Нови превъплъщения на балканския човек
Сава Василев. Разказвачът. Повести из живота на балканския човек. Ред. Борис Минков, корица Христо Гочев. „Жанет 45”, ноември 2018.
Сава Василев, изследовател на българската литература и професор във Великотърновския университет, тук се изявява в амплоато си на разказвач. Книгата съдържа няколко новелистични повести. Те са част от продължаващия разказ за превъплъщенията на балканския човек. Освен героя обединява ги и идеята на автора за разказването като висша форма на съществуване и осмисляне на живота и света.
Повествованието е изплетено от смешение на различни езици, всеки от тях своеобразен, изключително сочен и многопластов. Това превръща текста в осезаемо течащо битие, скрита история на протичащото време, на изтичащия живот.
РазказвачътТова е книга и за споделянето. Споделяне на истините, осъзнати във времето на „увеличаващото се вчера и накъсяващото утре“, истории за завръщането, мислено като сливане на началото и края. Идеята е, че да разбереш означава да простиш. Разбиращият прощава и така живее в хармония и доброта. Но за да стане разбиращ човек, той трябва да премине осъзнато през процеса на разказване. Разказваш, следователно съществуваш. Разказването е начин да се търси смисълът на битието, но и начин да се прощаваш с живота.
Не може да се отрече литературният вкус на издателство „Жанет 45”, приело като своя мисия идеята да налага стойностна българската литература.
Пространства на поезията
Наскоро излезе и новата критическа книга „Почерци” на Мариана Тодорова, книга 2 от поредицата „Литературни портрети на съвременни български писатели“.
За разлика от първата в новата книга са влезли портрети само на поети: Иван Радоев, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Екатерина Йосифова, Иван Методиев, Пламен Дойнов. Като литературен историк Мариана Тодорова е подходила аналитично към проблема за свободния човек, тема, около която е обединила тези шестима автори, възрастово много отдалечени един от друг, но сходни в посланията си и в привлекателната симбиоза между ирония, себеирония, драматична нагласа.

Евелина Белчева и Петър ДинековПространства на екзотичното
Марияна Фъркова. Румян и змията, изд. „Фън-тези”, 2018.
Хипнотично притегателна книжка, не само за деца, истинско произведение на изкуството. Автор и художник майсторски изграждат многоцветната картина на един уникален свят – ромския, който живее по своите закони и трудно се поддава на това да бъде като другите. Марияна Фъркова със своя неподражаем образен стил ни запознава с героите си – музиканти, цветарки, кошничари, вехтошари, майстори на лъжици, калайджии и други отиващи си занаяти… Влюбени, разочаровани, окрилени или потиснати, свободни или впримчени в проблеми – като всеки от нас, а чудесата са неразделна част от живота им. Едно от най-големите достойнства на тази уж детска книжка са любопитните човешки преживявания, които докосват сърцето и насочват към размисъл за човешкото съществуване изобщо. Това е малък бисер сред множеството прозаични книги на нашия книжен пазар, прочететете я без предразсъдъци и подозрения, с отворени сетива и интелигентност, защото там някъде е и вашата преживяна или мечтана история… Ще я откриете.

ПОЧЕРЦИ

Най-ново

Единична публикация

Избрани