Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взвод от Белене с уникални задачи на Trident Juncture 2018

[post-views]
Взвод от Белене с уникални задачи на Trident Juncture 2018

Trident Juncture 2018Trident Juncture 2018 беше най-голямото учение на НАТО, което се проведе в Норвегия. Участваха над 44 държави, 44 хил. единици техника и 120 хил. човека. Нашето участие конкретно се заключаваше в един взвод за обезвреждане на взривни материали, който беше прикрепен към канадската Пета многонационална бригада, и впоследствие бяхме придадени към техния батальон, който водеше настъпателните бойни действия на северната група армии. Това каза за вестник „Българска армия“ командирът на взвод в учението и командир на рота в 55-и инженерен полк в Белене капитан Мартин Станчев. 

Цялата българска група беше под канадското командване, това бяха: взвод за радио- и химическо разузнаване, две групи за гражданско-военно сътрудничество CIMIC и един взвод за обезвреждане на взривни материали. 
От нашето формирование взводът се състоеше от тринайсет човека. Логистичното осигуряване беше организирано изцяло от канадска страна. Условията бяха в палатков лагер, отоплен с печки, столово и котлово хранене. През миналата година доста голяма част от състава, които участваха и сега в учението, бяхме в подобно учение на НАТО в Латвия. Мащабът там беше по-малък – участваха около 12 държави, споделя капитан Станчев.
Разликата между двете учения беше, че в Норвегия бяха привлечени на първо място много повече хора, там беше и много по-трудно в процеса на организация, отколкото при същото учение в Латвия. Като условия мога да кажа, че нещата бяха идентични. Задачите, които изпълнявахме, бяха стандартни – неутрализиране на невзривени боеприпаси и др., по които работим и тук, каза още капитан Станчев. 
Trident Juncture 2018
Този взвод е бил уникален за цялото учение и е единствен с този профил. Няма други подобни структури в други формирования, които да са изпълнявали сходни задачи, което прави това българско участие в Trident Juncture 2018 забележително. 
Преди да заминем, ни беше проведена предварителна подготовка. Взводът, който участва в учението Trident Juncture 2018, до голяма степен е съставен от личен състав от взвода за обезвреждане на взривни материали, сертифициран за постъпване в дежурство в NRF (сили за незабавно действие с последващо атктивиране на НАТО) от 1 януари 2019 г., изтъкна офицерът. 
Подборът на хората за учението в Норвегия е бил направен от капитан Станчев, хората основно са от този състав за дежурство в NRF. Такава беше и презумпцията на цялото учение, да се организира подготовка на всички формирования, които застъпват в дежурство през следващата година, какъвто беше и случаят с канадския механизиран батальон, към който българите бяха придадени впоследствие. 
Подготовката за учението е стандартна, военнослужещите и от Белене си водят тяхна такава, за самото учение се провеждат допълнителни занятия, с цел да с повиши подготовката на личния състав за конкретното учение. 
След завръщането докладвахме за действията си в Сухопътните войски, където всичко беше събрано и анализирано. За нас учението беше много полезно, защото видяхме как можем да се интегрираме и да работим в международна среда, и да си взаимодействаме успешно с други държави. Всяка армия има някои специфики и има различия в изискванията, но ние видяхме, че можем да работим с колегите ни, а също и се убедихме какво можем да очакваме от тях в бъдеще – какво могат да ни осигурят и в каква степен, допълни капитан Станчев. 

 

Trident Juncture 2018Инженерите са необходими на възлови места​

С командирите и с колегите, с които работихме на място, успяхме да създадем и много лични контакти, приятелства. Това може да ни бъде полезно, ако в бъдеще отново участваме на мисия или в подобно учение. 
Сега ни предстои да застъпим в дежурство и ни очакват отново подготовка, занятия, учебен процес, заяви капитан Мартин Станчев. 
Ние сме нужни най-често за прочистване на конвенционални боеприпаси. Участвахме в случая в Челопечене, Петолъчката, където имаше взривове, където почистихме най-вътрешния периметър, а също и в Ловни Дол, Иганово, Горни Лом и на други места. Имаме и формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия и аварии, което е за боеприпаси от Първата и от Втората световна война. В тази работа трябва да се познават номенклатури, начини на взаимодействие на части, механизми и взриватели, както и да знаем какво точно представлява самият снаряд. Има сборници, в които всичко е описано. Хората се обаждат и казват, че са намерили бомба, от тук нататък сме ние, трябва да определим всичко по номенклатури и да неутрализираме евентуална заплаха, категорични са военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене.

За равилата и разпоредбите
Българските военнослужещи споделиха и още нещо, което ни направи особено силно впечатление. Разбира се, най-интересните неща се случват извън обсега на камерите и микрофоните. Те обаче ни разказаха в частен разговор колко са били впечатлени от чистотата и реда в Норвегия. На българите често ни правят впечатление тези неща, не защото при нас е чак толкова зле, но защото, когато напуснем страната си, ние много стриктно спазваме правилата навън, законите, разпоредбите, които винаги са ни били за образец. 
В същото време у нас също имаме закони, разпоредби и правила, които обаче често не спазваме. Така този тип учение са и още една възможност за българите да видим как хората там спазват правилата и законите си и да се научим и ние тук да го правим поне като тях, а защо не дори и по-добре от тях.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани