Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експлозия в мина в Чехия – загинаха най-малко 13 души

[post-views]
Експлозия в мина в Чехия – загинаха най-малко 13 души

Chehia-mina-vzrivТрагедия в Североизточна Чехия. При експлозия на метан във въгледобивна мина загинаха най-малко 13 души. Повечето жертви са командировани полски граждани, предадоха световните агенции. 10 души пострадаха в злополуката, като двама от тях са в тежко състояние.

Инцидентът се е случил в късния следобед на 20 декември. В мината за добив на антрацитни въглища край град Карвина, близо до чешко-полската граница, на дълбочина повече от 800 метра избухнал газ гризу.

Температурата на земята е много висока, има риск и от нови експлозии, заяви полският премиер Матеуш Моравецки от мястото на трагедията. Издирвателните дейности на чешките и полските екипи бяха преустановени докато условията се подобрят.

„За съжаление достигнахме до критична точка, след която беше невъзможно да продължим напред заради огромен пожар и липса на видимост.“ Така обясни причините за прекратяването на спасителната операция изпълнителният директор на компанията, която стопанисва мината. „Случилото се  е истинска трагедия“, заяви чешкият министър-председател Андрей Бабиш, който също посети Карвина.

Това е най-смъртоносният инцидент в Чехия за последните 3 десетилетия. През 1990 г. в мина в същия регион загинаха 30 миньори. В памет на загиналите поляци президентът на Полша Анджей Дуда обяви 23 декември за ден на национален траур.

Най-ново

Единична публикация

Избрани