Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кабинетът иска мандат за преговори за F-16

[post-views]
Кабинетът иска мандат за преговори за F-16

red_flag-alaska_12-2_120620-f-mq656-221Кабинетът иска да получи от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след редовното заседание в Министерския съвет. Заедно с него пред журналистите говориха още министърът на икономиката Емил Караниколов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Другите искания, които поставя правителството пред Народното събрание, са да разгледа и приеме доклада на Министерски съвет по въпроса за изтребителите и да възложи на МС да подготви проект за международен договор. От кабинета настояват в преговорния екип от българска страна да участват задължително военният министър, финансовият министър и министрите на външните работи и на икономиката. 
Важен момент от искането на министрите е Народното събрание да разреши отклоняване от задължителните изисквания, които са посочени в актуализирания проект за закупуване на боен самолет. В случай че парламентът одобри исканията на министрите, външният и военният министър се задължават да уведомят останалите участници в състезанието – производителите на „Грипен” и на „Юрофайтър”, за решението на страната ни да се откаже от тях. Каракачанов подчерта, че става въпрос само и единствено за започване на преговори и ако Народното събрание не даде желаните от тях правомощия, правителството ще се съгласи с решението. 
Военният министър разкри, че по време на преговорите със САЩ страната ни е получила на няколко пъти уверение, че цената ще бъде коригирана. Той припомни изявление от предния ден на страницата на американското посолство у нас, от която според него станало ясно, че САЩ са съгласни с финансовите рамки, които предлага българското правителство за закупуването на изтребител. Той обаче не можа да каже с колко милиона лева ще бъде намалена цената. „Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативните изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности”, се казва в американското изявление.
Според министър Каракачанов другият вариант би бил започването на целия проект отначало, което ще доведе до допълнително забавяне на поръчката от поне година и половина. Това обаче няма да бъде изгодно за военновъздушните сили на страната ни. 
Министърът подчерта, че целта му е да осигури авиацията на ВВС за години напред. „При всяко едно положение обаче да бъдат възстановени в максимален обем боеспособностите на българките Въоръжени сили”, призова той.
„Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи”, каза на свой ред генерал Боцев. Надявам се НС да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор, изтъкна той. 
По думите на генерал-майор Стойков даването на мандат за преговори от Народното събрание би било исторически момент за българската авиация. Командирът на ВВС подчерта, че F-16 са нови и модерни изтребители, които имат най-новото оборудване и въоръжение.

Константин Попов: Изборът на F-16 е част от външната ни политика
България трябва да разполага с военна авиация, защото е необходимо да имаме възпиращи отбранителни способности, заяви пред БНТ председателят на Комисията по отбрана в НС Константин Попов по повод закупуването на нов тип боен самолет. Изборът на изтребител не е конкурс, каза той, а събиране на предложения, които нямат задължителен или обвързващ характер. Просто няма как на конкурсни начала да се ръководи външната политика на страната. Правителството решава кое е най-изгодното за българската държава, но парламентът има крайната дума. От тук нататък е важно да се достигне до една приемлива цена. Изборът е направен – започваме преговори със САЩ за Ф-16, но дали и какво споразумение ще бъде постигнато, е съвсем друг въпрос, коментира Попов, който е военен пилот, генерал от резерва, бивш началник на отбраната и командир на ВВС. По думите му изтребителят от типа на Ф-16 има изключително добри параметри. Той се произвежда в хиляди бройки и се е доказал в битки. Да дадем шанс на правителството да работи, каза още той и разкри, че поддръжката на Ф-16 би струвала около 7000 долара на час.

И Джон Болтън поздрави Борисов за избора 
След като българското правителство получи похвала от държавния секретар Майк Помпео, а после и от Белия дом, за избора на F-16 като евентуален бъдещ нов изтребител за българските ВВС, сега това направи и съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. 
Той обяви директната си подкрепа за премиера Борисов. Болтън написа в Туитър: “Силно подкрепям усилията на българския министър-председател Бойко Борисов да закупи произведени в САЩ самолети F-16 – превъзходен самолет, несравним с конкуренцията”. 
Правителство прие решение, с което предлага да получи от парламента мандат за преговори с правителството на САЩ, както и да може да промени параметрите на конкурса. Сега предстои решението да се вземе в парламента. Американската активност означава, че наистина може да се случи прогнозираното в края на миналата година посещение на Борисов в САЩ и евентуалната му среща с Тръмп. 

МНЕНИЯ

IMG_4454Разговорът за изтребителите в голяма степен е политически, заяви пред БНР бившият военен министър Тодор Тагарев. Въпросът не е коя държава да изберем, а какви задачи имаме да решаваме. Тогава вече има разлика между двата избора – САЩ и Швеция, и САЩ категорично надделяват”, коментира той. 
Тгарев посочи, че „Грипен” и Ф-16 са самолети от един клас. „Ф-16 е с електроника, която е при самолети от пето поколение. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има много по-голям боен радиус, възможност за поразяване на цели от голямо разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети – той е с 50% по-голям живот. С Ф-16 купуваме 50% повече”.
Обществото ще се взриви, ако НС гласува по-висока цена. Това каза бившият зам.-военен министър Симеон Николов, ръководил проекта за придобиване на нов боен самолет от 2005 до 2008 г., когато сме били пред финализиране на сделка. 
Решението на НС трябва да гарантира на всяка цена най–бързата реализация на проекта, защото има риск и да го провали или да го върне в начална позиция, заяви Симеон Николов, днес експерт по национална и международна сигурност. Но ако НС провали процедурата и я върне в началото й, отново ще избуят плевелите на омразата и грубата фалшификация на фактите, предупреди той. 
Бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев заяви пред БНТ: ”Нищо не е предрешено. Ако преговорите с предпочетените в момента предложения на американското правителство не доведат до добри за България резултати, ще се мине към следващите”. По негово мнение така е била направена методиката, че е фаворизирала избора на новопроизведен самолет. Изборът трява да е комплексен, на първо място стоят въпросите на стратегическото взаимодействие, но цената също е важен фактор.
Възможно е до половин година да имаме договор за ново въоръжение, допусна пред БНР депутатът Милен Михов от Комисията по отбрана. По думите му много ключови въпроси все още са на масата на преговорите: „Трудно може да бъде защитена цена, надхвърляща предварително определената от НС (от 1,8 млрд. лв.). Ако не постигнем необходимите резултати в  преговорите със САЩ, имаме резервен вариант и това е лост в преговорния процес”. Тази сделка трябва да бъде постигната по такъв начин, че обществото и политическите фактори да бъдат убедени в защитата на българския национален интерес, каза Михов.            

Най-ново

Единична публикация

Избрани