Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чарли Чаплин: Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!

[post-views]
Чарли Чаплин: Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!

Плакатът на филма 'Пушки на рамо'
Плакатът на филма ‘Пушки на рамо’
На 16 април тази година се навършват 130 години от рождението на най-великия комик на всички времена Чарлз Спенсър Чаплин, по известен на света като Чарли Чаплин. В този материал няма да отваряме дума за бедното му водевилно детство, за циганския му произход и психическото заболяване на майка му, на която дължи артистичния си талант и първите си изяви на сцена, нито пък ще говорим за многобройната му челяд и безбройните авантюри с нежния пол, нито пък за поруганите останки в гроба му с българско съучастие.

Ще се спрем само върху военната тема в неговото творчество, на която Чаплин акцентира само в два от своите филми, но затова пък и двата – с огромен зрителски успех.„Пушки на рамо!” (Shoulder Arms) е вторият ням филм на Чаплин, заснет с компанията First National Pictures през 1918 г. по време на Първата световна война. Три години по-рано Чаплин вече е културен феномен. Магазините са снабдени със стоки „Чаплин“, той е включен в карикатури и комикси, а
за него са написани няколко песни. Тъй като неговата слава нараства в световен мащаб, той става първата международна звезда на филмовата индустрия. Комикът е запознат с популярността си и иска за работата си по $10 000 на седмица, което на 26 г. го прави един от най-добре платените хора в света.

Плакатът на филма 'Великият диктатор'
Плакатът на филма ‘Великият диктатор’
Чаплин е атакуван в британските медии, че не участва в Първата световна война. Неговата защита е, че би се бил за Великобритания, ако бъде призован, и че се е регистрирал в Америка, но не е получил призовка от нито една от двете страни. Въпреки тази критика Чаплин е любимец на войските и популярността му продължава да расте по цял свят. Чаплин планира да заснеме „Пушки на рамо!” в пет части. Начало трябвало да изобразява ”живота вкъщи”, средата ”войната”, а краят – ”празник”, на който всички монархии в Европа да поздравят ”Новобранеца” (главният герой, изигран от Чаплин) за пленяването на кайзера. Частите с ”живота вкъщи” и ”празниk” били заснети, но не влезли във филма. Чаплин облича героя си във войнишки шинел, който явно не му е по мярка, накичва го в ”пълно бойно снаряжение” и го хвърля по бойните полета на Европа.

1Филмът имал огромен успех особено сред войниците. В една изпълнена с комизъм акция на вражеска територия Новобранецът успява да плени 13 германски войници. На въпрос на взводния си: ”Как го направи?” Новобранецът отговаря: ”Обкръжих ги!”
През 1940 г. Чаплин е изправен пред редица противоречия както в работата си, така и в личния си живот, които променят съдбата му и сериозно засягат популярността му в Съединените щати. Първото от тях е растящата му смелост да изразява политическите си убеждения. Дълбоко разтревожен от бурята на милитаристкия национализъм през 30-те години на миналия век, Чаплин установява, че не може да остави тези проблеми извън работата си. Паралелите между него и Адолф Хитлер са забелязани от широката публика: родени са само с 4 дни разлика – и двамата се издигат от бедност до световна известност, и двамата носят същите мустаци. Има дори слухове, че Хитлер имитира мустаците  на Чаплин.

Тази физическа прилика вдъхновява следващия филм, „Великият диктатор“, който е жестока сатира на Хитлер и фашизма. „Великият диктатор“ (The Great Dictator) е пародийна сатирична трагикомедия. Режисиран е от Чаплин, който също е автор на сценария, съавтор на музиката и изпълнител на двете главни роли. Това е най-успешният в търговско отношение филм на Чаплин и първият му напълно озвучен филм. Той излиза десетилетие след появата на озвученото кино – по това време Чаплин е последният известен режисьор в Холивуд, който продължава да прави неми филми.

Емблематичният кадър от 'Великият диктатор' с надуваемия глобус
Емблематичният кадър от ‘Великият диктатор’ с надуваемия глобус
В типичния за Чаплин комедиен маниер произведението представя перипетиите на обикновен еврейски бръснар в свят, доминиран от военните машини на художествено измислени държави, управлявани от диктатори, чиито образи пародират по явен начин Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. Въпреки че е нов художествен образ, героят на бръснаря фактически е препратка към Чаплиновия Скитник. По времето, когато излиза „Великият диктатор“, Съединените щати все още са в мир с Германия и филмът предизвиква спорове със своята остра критика към Хитлер, Мусолини, антисемитизма и националсоциалистите, които представя като „хора машини с умове машини и сърца машини“.

„Великият диктатор“ е сред основните заглавия на 13-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в 5 категории, включително за „Най-добър филм“. През 1997 г. филмът е включен в списъка на културното наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Речта на Великия диктатор*
„Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моята работа. Не искам да управлявам или завладявам никого. Харесва ми да помогна на всеки, ако е възможно – евреин, неевреин, черни, бели. Ние всички искаме да си помагаме. Хората са такива. Искаме да живеем чрез щастието на другия, а не – от чуждото нещастие. Не искаме да се мразим и презираме един другиго. На този свят има място за всички и добрата Земя е богата и може да се погрижи за всеки. Животът може да е свободен и красив, но ние сме загубили пътя си. Алчността е отровила душите ни, преградила е света с омраза и ни е заляла със страдания и кръвопролития. Развили сме скорост, но сме се изолирали. Машините, които дават изобилие, ни водят до недостиг. Знанията са ни направили цинични, интелигентността – корави и груби. Мислим твърде много и чувстваме твърде малко. Повече от машини се нуждаем от човечност. Повече от интелигентност се нуждаем от доброта и нежност. Без тези качества животът ще бъде пълен с насилие и всичко ще бъде загубено.
(…)
Войници! Не се давайте на сатрапи – хора, които ви презират и поробват, които управляват живота ви, казват ви какво да правите, какво да мислите и какво да чувствате. Дресират ви, хранят ви, третират ви като добитък, използват ви за пушечно месо. Не се давайте на тези изкуствени хора – машинни хора с машинни умове и машинни сърца! Вие не сте машини! Вие не сте добитък! Вие сте хора!
(…)
Войници! Не се борете за робство! Борете се за свобода! В седемнайсета глава на Лука е написано – царството Божие е у човека, не у един човек, не в група хора, а във всички хора! Във вас! Вие, народът, имате силата, силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие, народът, имате силата да направите този живот свободен и красив, да направите този живот едно красиво приключение. В името на демокрацията нека използваме тази сила, нека се обединим. Нека се борим за нов свят – достоен свят, който ще даде шанс на хората да работят, ще даде бъдеще на младите и сигурност на старите.
Обещавайки точно тези неща, жестоките хора дойдоха на власт. Но те лъжат! Не изпълниха това обещание. Никога няма и да го изпълнят! Диктаторите освобождават себе си, но поробват народа. Сега нека се борим да изпълним това обещание! Нека се борим да освободим света, да премахнем националните граници, да премахнем алчността, омразата и нетолерантността. Нека се борим за свят на разума – свят, в който науката и прогресът ще водят към щастието на всички хора.
Войници, в името на демокрацията нека се обединим!”
*Със съкращения
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани