Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Държавен субект“ зад нападенията срещу танкерите на Саудитска арабия

[post-views]
„Държавен субект“ зад нападенията срещу танкерите на Саудитска арабия

Saudit_kral_SalnamНападенията над четирите петролни танкера на Саудитска арабия в средата на май са дело на „държавен актьор“. Това се казва в заключителния доклад за разследването по случая, представен от властите в Рияд пред Съвета за сигурност на ООН.

Нападенията срещу петролните танкери на Саудитска арабия, край стратегическото пристанище Фуджейра, носят белега на много сложна и добре координирана операция, се казва в  заключителния доклад по случая. Според следователи танкерите са взривени с мини, поставени от добре обучени водолази.

В документа не се посочва обаче, коя държава стои зад атаките, при които освен на Саудитска арабия пострадаха и кораби на Норвегия.

Малко след нападенията САЩ заявиха, че зад тях стои Иран, но режимът в Техеран категорично отхвърли обвиненията и ги обяви за несъстоятелни.

Инцидентът от 12 май за малко да се окаже искрата, която да запали бурето с барут в американско-иранските отношения, които стигнаха до най-ниските си точки, след решението на Вашингтон да се изтегли от ядреното споразумение с Техеран и да възобнови всички санкции срещу ислямската република.

Припомням, че малко след инцидента САЩ започнаха да струпват военни и техника в района на Персийския залив, като превантивна мярка, в случай, че Иран застраши американските интереси.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани