Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мексико продава президентския си самолет – с парите финансира ангажимента си срещу миграцията

[post-views]
Мексико продава президентския си самолет – с парите финансира ангажимента си срещу миграцията

Mexiko-samolet -prezidentМексико продава президентския си самолет. Със средствата по сделката страната ще финансира плана за борба с нелегалната миграция от Латинска Америка, заяви държавният глава Андрес Мануел Лопес Обрадор.

След като по-рано Мексико сключи споразумение със САЩ за ограничаване на имигрантските потоци, по силата на което се превръща в „сигурна трета страна“, властите търсят всевъзможни начини за финансиране на амбициозния проект. Попитан как ще финансира планираното дислоциране на въоръжените сили по южната граница с Гватемала, мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че продажбата на луксозния самолет ще вкара в хазната достатъчно средства.

Машината е закупена през 2016 г. на пазарна цена от 218 милиона долара. Още при встъпването си в длъжност миналата година Лопес Обрадор заяви намерението си да продаде самолета и с парите, които според него трябва да са не по-малко от 150 милиона долара, да подпомогне най-бедните общности в страната. След като Вашингтон притисна Мексико да сключи пакт срещу миграцията под заплаха от икономически санкции, президентът бързо промени плановете си и пренасочи средствата за подсилване на граничния контрол.

Най-ново

Единична публикация

Избрани