Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бежанците по света достигнаха до рекордните 70,8 милиона души

[post-views]
Украйна връща миротворците си от ООН, за да защитават родината си

Suvet za sigurnost na OONНов мрачен рекорд. Според доклад на Върховния комисарят на ООН по бежанците броят на хората, които са били принудени да напуснат домове си и родината си е достигнал  близо 71 милиона души.

Броят на бежанците към днешна дата е двойно по-висок, отколкото преди 20 години и с 2,3 милиона повече от преди две години. Броят им се равнява на населението на Тайланд и Турция, се посочва в доклада на ООН.

Причините за рекордно големите числа са преследвания, конфликти, насилие и нарушаване на човешките права, пишат авторите на доклада. Сред страните, допринесли за тази тъжна статистика, са Етиопия, Сирия, Нигерия, Афганистан, Ирак, Южен Судан и Конго. Не на последно място отражение дава и ситуацията във Венецуела, където се смята, че около 4 милиона души са напуснали страната, като процесът продължава.

От Върховния комисарят на ООН за бежанците предупреждават, че тенденцията ще се запази и през тази година, заради продължаващите конфликти, като този в Йемен и, като цяло в Близкия изток.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани