Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експерти на ООН за случая „Хашоги“: Принц Мохамед трябва да бъде разследван за убийство

[post-views]
Журналисти са личност на годината на TIME – сред тях е и убитият в Истанбул Джамал Хашоги

saudi arabia journalist- HashogiСаудитският принц Мохамед бин Салман трябва да бъде разследван за убийството на Джамал Хашоги, настояват експерти от ООН. Представителите на световната организация твърдят, че разполагат с доказателства, потвърждаващи личната отговорност на престолонаследника и други високопоставени фигури в Саудитска Арабия за покушението срещу журналиста.

Събраният доказателствен материал е достоверенн и заслужава да бъде обект на по-нататъшно разследване от независим и безпристрастен международен орган, е заключението на екипа, разследващ случая „Хашоги“, ръководен от специален докладчик Агнес Каламард.

През януари службата за правата на човека към ООН възложи на експерти да установят естеството и обхвата на държавната и личната отговорност за убийството на Джамал Хашоги през октомври миналата година.

Първият етап на разследването показа, че журналистът е убит от агенти на саудитските служби в консулството на страната в Истанбул. Властите в Рияд категорично отхвърлиха възможността извършителите да са действали по нареждане на принц Мохамед и организираха закрит съдебен процес срещу 11 души. За петима от тях местната прокуратура поиска смъртни присъди. Експертите на ООН обаче смятат, че делото не се води в съответствие с процедурните и материалните норми на международното право и призоваха да бъде прекратено.

Най-ново

Единична публикация

Избрани