Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Извънредно положение в Гърция – шестима туристи загинаха при буря в Халкидики

[post-views]
Извънредно положение в Гърция – шестима туристи загинаха при буря в Халкидики

navodnenie- GreeceМощна буря, придружена от ураганни ветрове, проливен дъжд и градушки удари тази нощ Северна Гърция. Съобщават за най-малко шестима загинали. Ранените са над сто. До този момент няма постъпила информация за пострадали български граждани в консулството ни в Солун.

Сред най-засегнатите райони е популярния сред туристите полуостров Халкидики. Всичките жертви на лошото време са чужденци. Двама от загиналите са възрастно семейство от Чехия, чиято каравана е била преобърната от силния вятър. Румънка и осемгодишният и син са загинали след срутването на покрив на ресторант в Неа Плагия. Другите две жертви са руски туристи, които били затиснати от паднало дърво до хотел в район на град Потидея.

Бурята причини и сериозни материални щети. На много места е прекъснато електрозахранването. Има наводнени жилища и търговски обекти. Изкоренени са десетки дървета, има отнесени покриви и изпочупени прозорци. Придвижването в много райони е затруднено, заради щети по пътната настилка. На полуостров Халкидики остава в сила обявеното извънредно положение. Над 140 пожарникари продължават да работят в региона.

Подобни бури са изключителна рядкост за Гърция през летните месеци, които са характерни със сухо и горещо време, затова и повечето метеоролози определят бурята, като крайно необичаен природен феномен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани