Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството иска да купи още 8 изтребителя F-16, но на разсрочено плащане

[post-views]
Предупреждение към Додик: самолети F-16 на САЩ прелетяха над Босна

f16В сряда Министерският съвет одобри сделката за закупуване на първите осем изтребителя F-16 на цена от 2.1 милиарда лева, които ще бъдат платени накуп. Държавата има планове да купи още осем самолета, които обаче да бъдат платени на разсрочено плащане, обясни в четвъртък заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Никой не си представя, че България ще има само осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, каза Запрянов пред бТВ.

Според Запрянов не трябва да се правят внушения, че България е купила самолети, които нямат никакви бойни способности. 

Заместник-министърът коментира, че договореният с „Локхийд Мартин“ пакет за F-16 не е коренно различен от този, който България е поискала в началото на преговорите с американците.

„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната.

Занапред ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят, поясни той.

„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, позволява да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия“, обясни ген. Запрянов.

Осемте F-16, които държавата трябва да плати през тази година, ще бъдат доставени до 2023 г.

Източник: https://www.mediapool.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани