Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна операция „Мирна пролет“ – турската армия нахлу в Североизточна Сирия

[post-views]
Турската армия може да проведе нови сухопътни операции в Ирак и Сирия

afrin_Siria_TurkyВоенната операция на турската армия „Мирна пролет“ в Североизточна Сирия започна. Това написа турският президент Реджеп Ердоган в социалната мрежа „Туитър. Той посочи, че основната цел на офанзивата е да наложи мир в региона, като го прочисти от терористи, включително и от кюрдските милиции, които са съюзници на САЩ.

Командването на Кюрдските отряди за народната защита също потвърди, че операцията на турската армия е в ход и посочи, че турски самолети обстрелват цели в района. Няколко експлозии са разтърсили сирийския граничен град Рас Ал Аин, предаде телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Обявявайки началото на военната операция  Реджеп Ердоган посочи още, че мисията има за цел да предотврати създаването на терористични коридори по турската южна граница и да възстанови мира в района. Според президента така ще се запази териториалната цялост на Сирия, а местните  общности ще бъдат освободени от терористите. Част от плановете на Анкара предвиждат и създаването на „безопасна зона“, което да позволи на близо 2 милиона сирийци да се върнат в родината си. Припомняме предупрежденията на ООН, че военните действия могат да доведат до нова бежанска вълна.

Основният въпрос след началото на операцията е какви ще са мащабите й, след като североизточните части на Сирия са под контрола на сирийските кюрди. Доскоро те имаха пълната подкрепа на САЩ, а Анкара ги смята за терористи.

Обратът в политика на Вашингтон дойде преди дни, след противоречивото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските военни от региона, което реално даде зелена светлина на турската армия да започне военна операция срещу кюрдите.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани