Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българска църква в САЩ събирала помощи за армията

[post-views]
Българска църква в САЩ събирала помощи за армията

btyОтец Давид Наков е един от изявените български свещеници в диаспората ни в Северна Америка и неформален лидер на редица патриотични инициативи, организации, движения и мероприятия. Той е учител от Македония, а по-късно става свещеник в един от центровете на емиграцията ни в САЩ – Стилтън, щата Пенсилвания. Заплатата му била 40 долара, при осигурена квартира, отопление и осветление. През 1915 г. той поема църквата „Свето Благовещение в „малиот Прилеп“, както наричали град Стилтън, защото повечето емигранти тук били именно от град Прилеп. В България освен учител, Давид бил дякон и архиерейски наместник, който оглавил борбата за прилепските манастири през 1910 г. и покръстил много помаци в Тракия. 

Българскката православна църква в САЩ събра 2000 долара в помощ на армията. На патриотична среща, проведена в българската православна църква на улиците „Фронт“ и „Франклин“, енориашите решиха да дадат 2000 долара за третия заем „Либърти“. Членовете на тази църква са жители на Уест сайт (на гр. Стилтън) и въпреки, че всички са чужденци, те са лоялни към страната и много активни по отношение на войната. Преподобният отец Давид Наков енорийски свещеник на църквата (в Стилтън), ръководи кампанията и отправи апел към богомолците. Други изтъкнати дейци на църквата също говориха за „Либърти“ заема“. Това съобщава вестник „Харисбърг Телеграф“ в броя си от 29 април 1918 г. 

Първото българско училище в Америка се открива към българо- македонската православна църква „Св. Благовещение”  в град Стилтън, Пенсилвания на 15 октомври 1921 г. от протойерей Давид Наков. Броят на учениците е  22-ма. Те успяват бързо да популяризират дейността на училището сред българската колония, между която  мнозина не вярвали, че в Америка може да има българско школо. Занимания се провеждали три пъти седмично, девет месеца в годината. Към храма „Свето Благовещение“  била достроена голяма зала, която била приспособена за училище.

Поради близостта на храма до столицата Вашингтон, този храм често е посещаван от първия ни посланик в САЩ – Стефан Панаретов, както и от останалите служители в легацията. 

„Извънредният министър Стефан Панаретов от България в САЩ и целият екип на българската легация във Вашингтон присъстваха на службите в Стилтън вчера по повод отбелязване на паметта на екзарх Йосиф, в българската православна църква. Екзарха е починал на 3 юли в България. Службата беше проведена в българската православна църква на улиците „Фронт“ и „Фратклин“, от отец Давид Наков”. Това ни съобщава вестник „Харисбърг Телеграф“ от 12 юли 1915 г. Град Харисбърг е административният център на щата Пенсилвания, а основният печатен орган в града е именно вестник „Харисбърг Телеграф“, който многократно пише за българската диаспора, като дори създава рубрика, озаглавена „Стилтън и близката околия“, където регулярно се публикуват новини за българските емигранти. 

Отец Давид Наков е и председател на македонско събрание, проведено в Чикаго през декември 1918 г., както съобщава вестник „Харисбърг Телеграф“. Под ръководството на преподобния Давид Наков, енорийски свещеник, службите в българската църква „Свето Благовещение“ в „малиот Прилеп“ – Стилтън, се провеждат ежедневно. Българската православна църква не разполага с пейки и паството участва в службата право, съобщава още вестник „Харисбърг Телеграф, в броя си, посветен на православния Великден, от 20 април 1916 г. 

Отец Давид Наков се оказва не просто един от свещениците ни в Новия свят, но и нещо като неформален лидер, патриот от нов тип, който обединява българите и ги възпитава и в духовен, и в национален аспект. С това името му остава в историята на родната ни емиграция в Северна Америка. 

Вселенският патриарх е служил като армейски офицер
3Настоящият Вселенски патриарх Негово Всесветейшество Вартоломей I е бил армейски офицер на младини. Формалният глава на Православието има опит в армията и това до голяма степен му помага, когато става дума за преговори, за двустранни срещи и водене на църковната дипломация, особено в днешни дни, когато първенството на цариградския патриарх е все по-силно оспорвано, основно от Руската православна църква и някои нейни съюзници. 

Светското име на Вселенския патриарх Вартоломей е Димитрий Архондонис. Той е роден през 1940 г. на остров Имврос в Турция. Началното и средното си образование получава в турски училища. Пътя си към върховете на църковната кариера Димитрий започва във Висшето богословско училище на остров Халки, което завършва през 1961 г. След това бъдещият патриарх е подстриган за монах и е ръкоположен за дякон, а веднага след това е призован в редовете на турската армия, където служи две години като офицер.

След казармата 23-годишният йеродякон продължава образованието си в Източния институт към Григорианския университет в Рим — най-важният и най-авторитетен университет на Римокатолическата църква, контролиран от йезуитите. Вартоломей става православен „папа“, както го наричат още, с предсказанието на един прозорлив отец, който още преди години му предрекъл, че един ден той ще стане вселенски патриарх и ще седне на трона в древния Константинопол. Вартоломей I е известен с икуменическите си възгледи за сближаване между Източната и Западната Християнски Църкви, тоест – между православните и католиците. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани