Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи кадри от операцията по елиминирането на Ал-Багдади в Сирия

[post-views]
Световните реакции за ликвидирането на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал- Багдади

Abu Bakr al-Bagdadi-IDILПентагонът показа видеозаписи от операцията, довела до смъртта на бившия лидер на ислямистската организация ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади. Според американските военни има голяма вероятност членовете на терористичната организация да се опитат да извършат атаки, като отмъщение за смъртта му.

Това е моментът в който, американските спец части обграждат комплекса в сирийската провинция Идлиб, където се е укривал лидерът на т.нар „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади, уточни генерал Кенет Макензи командир на Американското централно командване.

Във второто видео се вижда, как група ислямисти са елиминирани при въздушен удар, след като открили стрелба по американските самолети участващи в операцията, уточни генералът

Третото видео е от момента, в който американската армия срива до основи комплекса, където се е укривал Багдади, с цел мястото да бъде заличено, за да не се превърне в място за преклонение. Освен видеозаписи генерал Макензи разпространи и подробности около операцията, като посочи, че при щурмуване на комплекса американски войници са убили петима души- четири жени и мъж, след като отказали да се предадат. Притиснат ал-Багдади се опитал да се скрие в тунел под комплекса, и малко преди да бъде заловен се е самовзривил, като при експлозията са загинали две от децата му, които е взел със себе си.

Междувременно се появиха и подробности около информатора, благодарение на който беше открит и ликвидиран бившият терорист номер едно. Той е сунитски арабин, който се обърнал срещу ИДИЛ, след като организацията убила негов роднина и е бил внедрен в обкръжението на ал-Багдади от кюрдските милиции. Няколко водещи американки медии съобщиха, че за съдействието си информаторът ще получи от САЩ награда от 25 милиона долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани