Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кметът на Несебър спечели вота от ареста

[post-views]
Кметът на Несебър спечели вота от ареста

Димитър ИЛИЕВ

Прокуратурата направи опит да пренареди изборите в Несебър, в чийто граници е курортният мастодонт Слънчев бряг. Засега не е ясно дали срещу петимата арестувани за търговия с гласове ще има освен разследване и съдебно дело. Но пък е ясно друго. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров ЦИК свали имунитетите на сегашния кмет на Несебър Николай Димитров и още четирима души, сред които настоящи и кандидат общински съветници. Петимата бяха задържани дни преди изборния ден в неделя. По-късно съдът потвърди искането на прокуратурата да останат зад решетките за постоянно.

Николай Димитров получи 1000 гласа повече от 2015 г., ЦИК свали имунитета на бъдещия шеф на общинския съвет

Nikolai-Dimitrov-В събота, в деня за размисъл, беше свален и имунитетът на общинския съветник и председател на партия „Български социалдемократи“ Костадин Нищелков, но изненадващо за всички той не бе арестуван въпреки слуховете за обратното. По-късно през седмицата обаче стана ясно, че Нищелков е обявен за издирване. 
Шестимата са обвинени за купуване на гласове, след като прокуратурата е събрала разказите на 10 свидетели
Основен сред тях е Димитър Балинов, бивш служител на общината и общинската фирма БКС, където шеф му бил арестуваният сега Япаджиев. Балинов е и роднина на лидера на ПП „Море“ Благой Филипов. Самата партия на предишните избори през 2015 г. бе първа политическа сила.
Прокуратурата твърди, че от август заедно с Константин Лефтеров, кандидат за общински съветник в Свети Влас от „Движение 21“, петимата се организирали, за да осигурят 400 гласа в подкрепа на Николай Димитров. Според обвинението на избирателите са предлагани по 100 лв., за да дадат гласа си за тях. На други са обещавани апетитни длъжности в общината след изборите.
Според адвокат Ина Лулчева самият Балинов започнал да търси обвиняемите за закупуване на гласове, след като преди това отишъл в ДАНС да се оплаче, че обвиняемите го карали да купува гласове. Останалите свидетели по делото твърдят, че Балинов им е казал, че щял да им дава пари за купуването на гласове и как те да се събират. Освен това и свидетелите разказали как на предишни избори са гласували за Николай Димитров, без да са получавали пари.
Самият Николай Димитров отрече някога да е виждал и разговарял със свидетеля Балинов и отхвърли „всички разкази на прокуратурата“. Той казва, че във всички ромски махали в общината има не повече от 1200 души, които работят в общинските фирми. Защо тогава трябвало да им купувам гласовете, попита той по време на заседанието за мярката за неотклонение.
Преди една година Балинов е освободен по собствено желание, след като дълго време е излизал в болнични и е отказвал да идва на работа. Според местни хора, които го познават много добре, човекът има сериозен проблем с алкохола. Преди няколко месеца, след дълъг и болезнен съдебен процес, предшестван от години семеен тормоз
съпругата му, която е разследващ полицай в ОД на МВР – Бургас, е успяла да получи официален развод. 
В неделя нещата изглеждаха по различен начин. Арестуваният Николай Димитров спечели народния вот от раз с почти 60 на сто подкрепа срещу 36 на сто за конкурента си Атанас Терзиев  от ГЕРБ. Цифрите сочат, че е получил 8081 гласа, което е с около 1000 повече, отколкото на местните избори през 2015 г. Според данните от вота за общински съвет Нищелков пък  би трябвало да оглави несебърския парламент, защото партията му „Български социалдемократи“  е спечелила 3181 гласа, или 26,24 на сто от вота. В понеделник Общинската избирателна комисия излезе с официално решение за избора на Димитров за кмет и за избора на арестуваните общински съветници в местния парламент.
Хората на община Несебър избраха за общински съветници и останалите арестувани като организирана престъпна група за купуване на гласове. Това са Атанас Япаджиев, неуспял вече кандидат за кмет на Свети Влас, Костадин Лефтеров, както и Георги Георгиев и Петър Хрусафов от „БСП за България”. Това на практика са 20 на сто, или 1/5 от бъдещия общински съвет.митинг несебър
Така прокуратурата създаде патова ситуация в Несебър след вота. Засега няма яснота как ще бъде управлявана морската община. Факт е, че местните изпитат задоволство, че са подкрепили досегашния кмет за четвърти пореден мандат напук на арестите
Много от тях дойдоха на мащабен митинг с над 5000 души в подкрепа на Димитров, който затвори провлака към Стария град дни преди вота. 
Димитров ще се опита да излезе от ареста в четвъртък, когато е насрочено заседанието на Специализирания апелативен съд. Засега обаче съдът няма решение, с което да отстранява кмета от заеманата от него длъжност.
На дневен ред е въпросът:
Кой ще управлява Несебър?
В момента временен кмет е Виктор Борисов, който бе зам.-кмет по правно обслужване и общинска собственост по време на изтеклия трети кметски мандат на Николай Димитров.
Борисов е бил назначен със заповед на Димитров за временно изпълняващ  длъжността кмет от 20 септември, след като Димитров излиза в отпуск заради участието му в предизборната кампания. Той продължава да е ВрИД кмет и в момента, след друго решение на Общинския съвет – Несебър, от 5 септември. То влиза в сила на 28 октомври – деня след изборите, а според него Виктор Борисов би следвало да изпълнява длъжността до полагане на клетва от новия стар кмет.
Законът казва, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков трябва да насрочи първо – учредително, заседание на новия общински съвет в Несебър. Преди началото му клетва полагат както новите общински съветници, така и новоизбраните кметове в общината.
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков твърди, че няма да изчаква съдебните решения по случая с Николай Димитров, а ще направи това по график за свикване на общинските съвети в областта. Чолаков обаче е категоричен, че докато новоизбраният кмет не положи клетва, той не може да встъпи в длъжност.
Така, ако съдът реши окончателно да остави Николай Димитров с мярка „задържане под стража”, не е ясно юридически какво ще се случи. Областният управител Вълчо Чолаков е възложил на юристите си казуса. Но е факт, че подобна ситуация е прецедент
Адвокатът на Димитров Петър Атанасов, който го защитава в съда, смята, че дори и да остане зад решетките, Димитров може да положи клетва. Според него Николай Димитров би имал право да поиска от прокуратурата временно да го освободи от ареста за полагане на клетва.
Ако Николай Димитров положи клетва обаче, прокуратурата би могла да поиска от съда неговото отстраняване от поста. „Ако му бъде повдигнато обвинение и започне съдебен процес, най-вероятно изборите ще се касират и ще се върви към нови избори”, обясни политологът Георги Киряков.
Преди това обаче трябва да стане ясно дали от разследването на Специализираната прокуратура с главен свидетел компрометираният Димитър Балинов ще „изскочи заек“ и ще се стигне до съдебно дело срещу шестимата задържани за купуване на гласове.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани