Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парите за отбрана с 11 на сто повече от 2019 г.

[post-views]
Парите за отбрана с 11 на сто повече от 2019 г.

voenni-army-svЗаложените разходи за отбрана за 2020 г. за трета поредна година поставят отбраната като основен приоритет в развитието на държавата. С тях се надвишават тези от 2019-а и 2018-а г. и се постигат най-високи стойности отпреди началото на финансовата и икономическата криза от 2008 г. Общите разходи за отбрана за 2018-а са в размер на 1 613 млн. лв., за 2019-а са 1 839 млн. лв., т.е. с 13 % увеличение, а за 2020-а се предвиждат 2 041 млн. лв., които са с 11% повече от т.г. и с 27% повече от миналата.
През 2019 г. правителството и управляващото мнозинство осигуриха и реализираха извън общите средства за отбрана еднократен разход от повече от 2 млрд. лв. за придобиването на новия боен самолет за Българската армия.
Огромна част от нарастването на разходите отиват за бойни способности. Налице е абсолютно, приоритетно и ускорено нарастване на разходите за отбрана, с което през последните години се изпълнява изключително важната цел за развитие на бойните възможности на Въоръжените сили чрез придобиване на ключови способности – самолети, кораби, бойна техника и други ключови проекти на Министерството на отбраната. 
Структурата на разходите по бюджета на МО за 2020 г. е следната: за 2020-а това са 1 514 млн. лв., като за 2019-а това число е 1 414 млн. лв.

Личен състав

За трета поредна година ускорено нарастват средствата за личния състав. За 2020 г. в сравнение с 2019-а увеличението е със 100 млн. лв. (от 995 млн. лв. до 1 095 млн. лв.). В сравнение с 2018-а средствата са 187 млн. лв. повече за следващата година. Това гарантира 10% увеличение на възнагражденията на целия състав на Въоръжените сили. Отделно в централния бюджет са предвидени 30 млн. лв. за назначаване на 800 военнослужещи за попълване на некомплекта.

Издръжка

Осигуряването на достатъчно средства за издръжка се запазва през 2020 г. Предвидени са 272 млн. лв., като допълнителни 10 млн. лв. и в централния бюджет. С тези средства ще бъдат осигурени: горива за авиацията, което означава повече летателни часове и натрениране на летците; горива, бойни припаси и резервни части за Сухопътните войски и за Военноморските сили за подготовката на екипажите и разчетите и корабния състав на море; реализирана качествена бойна и специална подготовка чрез учения и тренировки; на 100% планираните национални учения; задачите по охраната на въздушното пространство; възстановени изразходвани количества войскови запаси; осигурени средства за планирана утилизация и унищожаване на бойни припаси, взривни вещества и пиротехнически изделия; цялостно изпълнение на задачите по трите мисии на Въоръжените сили.

lekari-voenniКапиталови разходи

Увеличението на капиталовите разходи за 2020 г. е с 43 млн. лв., което представлява нарастване с 42% в сравнение с 2019-а и 166% в сравнение с 2018-а, когато те бяха само 55 млн. лв. С тези средства с общ размер от 146 млн. лв. ще бъде осигурено възстановяването и въвеждането в оперативна готовност на самолетите на въоръжение сега в Българската армия и част от транспортните вертолети М-17 и бойните Ми-24. Ще продължи и изпълнението на основни проекти на министерството на отбраната, стартирани през тази година, и други, дълго отлагани в по-предни години като развитие на системите за разузнаване и наблюдение във формированията на Сухопътните войски; въздушно наблюдение и разузнаване с безпилотни летателни системи от СВ; придобиване на техника за логистично осигуряване; повишаване на способностите за минопоставяне чрез преоборудване на малък военен транспорт в минен заградител; доставяне на криптографските средства, работещи в АИС на МО и БА; въвеждане на техническо опознаване „свой–чужд” в режим 5; изграждане на технически системи за водене на стратегическо разузнаване; придобиване на нови трикоординатни радари; развитие на технически системи за водене на стратегическо разузнаване; изпълнение на проект „Киберзащита”.

Модернизация

За 2020 г. в централния бюджет са осигурени допълнителни, извън бюджета, разходи за отбрана от 495 млн. лв., от които 455 млн. са капиталови срещу 397 за т.г. От тях имаме 100 млн. лв. за нова бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада; 171 млн. лв. за патрулен кораб за ВМС; 100 млн. лв. за стартиране на изграждането на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет; 124 млн. лв. допълнително разходи, осигуряващи финансиране на по-крупна модернизация и специфични дейности (крайно необходимото модернизиране на ЗРК С-300, придобиване на нови трикоординатни радари, доковия ремонт и модернизацията на фрегатите клас Е-71, както и допълнителна част от пакета Цели по способностите – 2017 на ВС).
С останалите 40 млн. лв. са предвидени: 30 млн. лв. за назначаване на военнослужещи (800 души) за попълване на некомплекта и 10 млн. лв. допълнително за гориво за ВВС, СВ и ВМФ.
От бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. са определени следните трансфери към държавните висши училища (общо 31 481 хил. лв.): към Военна академия „Г. С. Раковски” – 8386 хил. лв., към Националния военен университет „В. Левски” – 13 499 хил. лв., към Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” –  6596 хил. лв., и към Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски” – 3000 хил. лв. 
Общо за политиката в областта на отбранителните способности се разпределят 1 423 636, 6 хил. лв., а за политиката в областта на съюзната и международната сигурност – 90 428, 6 хил. лв. (общо 1 514 065, 2 хил. лв.).

Числата утвърждават достатъчния темп  на нарастване 

6-vertolet-voenniна разходите за отбрана, започнал през 2017 г. по отношение на трите компонента – личен състав, издръжка и модернизация. Съществен момент е промяната на структурата на разходите, с което се осигурява изпреварващ темп на нарастване на средствата за модернизация. Това означава: твърдо изпълнение на политиката на правителството по доходите и формиране на допълнителна мотивация на личния състав на Въоръжените сили; обезпечаване на повече учения, тренировки, полеви занятия, летателни часове, дни на море. Гарантира се по-качествена подготовката на екипажите, разчетите и щабовете и се осигуряват повече горива, бойни припаси и резервни части, възстановяване. Това означава по-качествена бойна и специална подготовка на Въоръжените сили; комплексна модернизация на ВВС, ВМС и СВ и навлизане на процес на превъоръжаване на ВС; ускореният темп на повишаване на разходите за отбрана осигурява поддържане на способността за гарантиране на териториалната цялост на страната и изпълнение на задачите в рамките на колективната отбрана.
България изпълнява приетия от правителството Национален план за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г. През 2020 г. се достига заложеният план за 1,61% военни разходи от БВП. Така беше и през предишните 2 г. С предвидената структура на разходите се покрива и разпределението по направления персонал, текуща издръжка и  капиталови разходи, съответно 55,12%, 14,88% и 30%.
Неоспоримите предимства на бюджета за отбрана и общите разходи за 2020 г., произтичащи от стабилността и прогнозируемостта на нарастване на разходите за отбрана, са: наличие на реално и съществено увеличение на средствата за отбрана – с 202 млн. лв. за 2020 г. в сравнение с 2019-а; постигане на най-големи разходи за отбрана в абсолютни стойности – над 2 млрд. лв. ( 2041 млн. лв.), представляващи 1,61 % от БВП. Повишаването на разходите показва, че за правителството отбраната продължава да е основен приоритет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани