Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Иран вземат жертви

[post-views]
Протестите в Иран вземат жертви

Protestors attend a demonstration after authorities raised gasoline prices, in the northern city of Sari, Iran, Saturday, Nov. 16, 2019. Protesters angered by Iran raising government-set gasoline prices by 50% blocked traffic in major cities and occasionally clashed with police Saturday after a night of demonstrations punctuated by gunfire. (Mostafa Shanechi/ ISNA via AP)Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на протестите, които започнаха заради повишаването на цените на горивата в страната, съобщи във вторник международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“. Според организацията действителният брой на жертвите може да е много по-висок.

Иранското правителство не е оповестило данни за броя на арестуваните, ранените и загиналите в протестите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в поне 100 града. Чрез мисията си в ООН обаче то отхвърли данните на „Амнести интернешънъл“ като „безпочвени твърдения и измислени числа“.

„Амнести интернешънъл“ е събрала данните си чрез интервюта с журналисти и правозащитници, като е сравнила информацията им. Организацията се позовава и на видеозапис, който показва силите за сигурност да използват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрациите. На кадрите се виждат гилзи от бойни муниции по земята. Според очевидци, цитирани от „Амнести интернешънъл“, по демонстрантите е стреляно и от снайперисти, разположени по покривите, а в един случай – и от хеликоптер.  

Иранските власти прекъснаха достъпа до интернет в страната, което остави единствено държавните медии и официалните представители на иранското правителство като източници за събитията в страната. (БА)

Израел удари ирански цели в Сирия
Израел е осъществил атаки срещу ирански и сирийски военни цели в Сирия в сряда в отговор на ракетите, изстреляни срещу Израел предишния ден, заяви говорителят на израелската армия подполковник Авихай Адраи, предаде „Ройтерс“. По-рано сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че в ранните часове на сряда сирийската противовъздушна отбрана е унищожила повечето от израелските ракети над Дамаск, преди да достигнат целите си. Според „Джерузалем пост“ държавната агенция обаче е потвърдила, че ударите са засегнали райони край столицата и ще бъде оказана помощ на засегнатите от „израелската агресия“.

Агенция „Асошиейтед прес“ съобщава, че жертвите са поне 11 души и че според досегашната информация става дума за иранци. Сирийски медии твърдят, че са поразени и жилищни сгради, а САНА говори и за цивилни жертви – поне двама – и за семейство с майка, баща и две деца, откарани в болница. Сирийският център за наблюдение на човешките права, който наблюдава конфликта в Сирия, говори за седем иранци и четири други жертви.

Израелската армия заяви, че противоракетните й системи са свалили четири ракети, изстреляни от Сирия във вторник. „Военни самолети атакуваха десетки военни цели, принадлежащи на иранските сили „Кудс“ и на сирийската армия на сирийска територия, включително ракети земя-въздух, щабни квартири, складове за оръжие и военни бази, в отговор на вчерашния ракетен обстрел“, написа Адраи в „Туитър“. Елитните сили „Кудс“ са подразделението за външни операции на Корпуса на гвардейците на Иран. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани