Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вулкан изригна изненадващо в Нова Зеландия: Най-малко 5 души загинаха, десетки са в неизвестност

[post-views]
Вулкан изригна изненадващо в Нова Зеландия: Най-малко 5 души загинаха, десетки са в неизвестност

vulkan_ New_Z

Най-малко петима души загинаха при изненадващото изригване на вулкан в Нова Зеландия. Десетки туристи са ранени, някои са в критично състояние, други – с тежки изгаряния. Мнозина все още са в неизвестност, но ако някой е останал на острова, той вече е загинал, смятат от местната полиция. Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

В момента на изригването край кратера на вулкана Уакаари е имало между 50 и 100 души, основно туристи, съобщи премиерът Джасинда Ардърн, която лично следи ситуацията. Изригването не е мощно, но е изключително опасно, заявиха властите и предупредиха местните жители да не напускат домовете си.

Вече са спасени повече от 20 души, но метеорологичните условия усложняват изключително много работата на екипите и затрудняват достъпа до острова, заявиха от полицията. На място бяха изпратени военни части, които да подпомогнат операцията.

Белият остров е едно от местата в Нова Зеландия с най-активна вулканична дейност и въпреки това е предпочитана туристическа дестинация. Повече от 10 хиляди души посещават мястото всяка година и най-смелите от тях се изправят на ръба на кратера, обезопасени само с каски и защитни маски. Последният подобен инцидент беше през 2016 г., но тогава за щастие никой не пострада.

Най-ново

Единична публикация

Избрани