Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът Борисов: Държа на отбраната и възпирането

[post-views]
Бойко Борисов: Искам за нашата авиация да имаме най-добрия самолет

boiko borisovОтбрана и възпиране са принципът, който защитавам и на който държа, затова се въоръжаваме – за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия или нашия съюзник. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата проведоха среща в Брюксел, където българският премиер по-късно участва в заседание на Европейския съвет.
„България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО”, заяви българският министър-председател. Той специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, изтъквайки огромните възможности на страната ни в това отношение. Българският министър-председател отбеляза, че благодарение на повишаването на БВП и растящата икономика България отдели повече средства за армията – не само за заплати и ремонти, но и за закупуване на нови изтребители, както и за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Само преди няколко дни парламентът ратифицира и покупката на два миночистача от Холандия, и то на изключително изгодни цени, напомни Борисов. Той поясни, че България иска по същата схема да придобие, ако успее да постигне подобна цена, подводници, които Норвегия освобождава от въоръжение.
„Ако така върви икономиката и бюджетът продължава да е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, и не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот, където върви конкурсът за двата кораба, и разбира се, казвам го последно, но те за мен са на първо място – Сухопътните сили”, заяви още Борисов. 
По време на изявленията Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. Генералният секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим”, добави Столтенберг. Той специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО.          

Най-ново

Единична публикация

Избрани