Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Женско царство във Финландия

[post-views]
Женско царство във Финландия

34-годишната Санна Марин е премиер, още четири дами шефки на партии в коалицията.

Финландският парламент одобри за премиер 34-годишната социалдемократка Санна Марин, която стана най-младият ръководител на правителство в света. От общо 200 депутати в еднокамарния парламент 99 гласуваха в подкрепа на кандидатурата на Марин, 70 бяха против, а 30 се въздържаха. Новият премиер оглави петпартийна лявоцентристка коалиция, в която останалите четири партии се оглавяват от жени, три от които са на възраст под 35 г.
Предишното финландско правителство подаде оставка миналата седмица, след като партията Финландски център заяви, че оттегля подкрепата си за премиера социалдемократ Анти Рине заради реакцията му на стачката на националната пощенска служба.
Санна Марин поема властта в трудно време – страната е засегната от стачки, а популисткият национализъм навлиза в политиката. Нейният финансов министър е дори още по-млада. Катри Кулмуни, на 32 години, е една от останалите четири дами партийни лидери в петпартийната лявоцентристка коалиция. Само една от тях е над 35. В новото правителство освен това ще има 12 жени и седем мъже министри.
Санна Марин идва от скромно семейство. Родителите й се разделили, когато била много малка. Семейството срещало финансови проблеми. В своя блог Марин описва как на 15 години започнала работа в пекарна и разнасяла списания, за да си изкара джобни пари, докато учела в гимназия. Тя била първият член на семейството, завършил гимназия и влязъл в университет.
Макар и много млада, Санна Марин не е новак в политиката. Тя излиза на обществената сцена, когато била на 20, и две години по-късно вече се включва в надпреварата за място в градския съвет на Тампере. Не била избрана, но след пет години не само спечелила място, а и оглавила съвета. Тогава била на 27.
Бързо се издигнала в редиците на социалдемократите, основната лявоцентристка партия на Финландия, и станала депутат през 2015 г. Принадлежи към лявото крило на партията и е силен застъпник на финландската социална система. Като депутат бързо привлякла вниманието на партийния лидер Анти Рине, станала негов заместник и фаворит.
Миналата зима Рине се разболял и не можел да работи. Точно тогава партията му се готвела за предизборна кампания. Това било шанс за Марин, която тогава била още в първия си мандат на депутат, да блесне. След няколко месеца начело с нея Рине се върнал, за да поведе партията си към победа.
Досега Марин бе министър по транспорта и комуникациите. След оставката на премиера Марин спечели партийното гласуване, за да го замени.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани