Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров: Тази година ще утвърдим новите специализации

[post-views]
Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров: Тази година ще утвърдим новите специализации

MEDNIKAROV– Г-н флотилен адмирал, каква беше годината за Висшето военноморско училище?
– Една изключително успешна година. Постигнахме съществени резултати във всяко едно от свойствените направления на своята дейност. Стартира специализацията „Кибероперации“, която подготвя курсанти за нуждите на Въоръжените сили. Стартирахме и нова бакалавърска специалност „Киберсигурност“, в която се подготвят студенти за индустрията. Бяха направени и много сериозни анализ и преглед на нашите учебни планове и програми за подготовка на курсанти, като в тях бяха внесени елементи, свързани с последните тенденции във военното образование в НАТО и ЕС. През изминалата година завърши и подготовката за създаването на една нова специализация – обучението по мехатроника, което ще започне да се реализира от есента на тази година. Следващо сериозно направление беше обновяването и модернизирането на учебно-материалната ни база, както  и подобряването на условията за живот и работа на нашите курсанти, студенти, преподаватели и командири. Благодарение на осигуреното  финансиране от страна на МО в края на 2017 г. планираната инвестиционна програма е реализирана на 100%. Завърши пълната модернизация на една от сградите, които ще се използват като общежитие. През годината бяха модернизирани две такива сгради. Беше извършен ремонт на плувния басейн. Бяха ремонтирани и нови лаборатории. Завърши и изграждането на Център за спасяване на море, който ще осигурява подготовката на училището. Този център се намира в района на Пункт за базиране – Варна. 

– Какви са постиженията Ви в областта на научноизследователската дейност през годината?
– През годината училището работи по няколко научноизследователски проекта. Най-същественият от тях е участието ни в един от центровете за компетентност, в който училището е в партньорство с Националния военен университет, със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с Института по роботика и др. В рамките на този проект продължава изграждането на нови лаборатории с интелигентни системи, осигуряващи сигурността на критична инфраструктура. Основен акцент е борбата с нефтени разливи. Продължава и проектът, финансиран от Европейската космическа агенция за наблюдение на акваторията на Черно море. Реализирахме и задачи, свързани с екологичен мониторинг на Бургаския залив, които ни бяха поръчани от общината Бургас. Една от ключовите ни задачи е създаването на имитатор за подводници, който да осигури подготовката на патрулните кораби. Продължава и партньорството ни с военната индустрия, като в последния месец заедно с колегите от „Арсенал“ проведохме изпитания за поразяващия ефект на различни боеприпаси за подводно въздействие, които произвежда тази българска компания. 

– Как успявате да привличате младите хора към военната професия и по-специално към военноморското образование?
–    Нашето училище никога не е имало проблеми с приема. Ние успяваме да попълним отпуснатите ни места по държавна поръчка още в условията на т. нар. ранен прием, защото интересът към морската и военноморската професия е сериозен. През последните няколко години морското училище разшири спектърът на подготовка, която се осигурява. Ние реализираме заедно с Медицинския университет във Варна и Военномедицинска академия проект за обучение на военни лекари. От миналата година приемаме и курсанти по програмата „Кибероперации“.  

– Какъв е профилът на вашите възпитаници и преподаватели? 
– Нашите възпитаници идват основно от математическите и природо-математически гимназии, на второ място са от професионални гимназии, в които се извършва обучение с някаква технологична насоченост. Имаме кандидати от цялата страна. По отношение на преподавателите се ориентираме към възпитаници на училището, които служат във ВМС и работят в морската индустрия. 

2– Как работите с командването на флота и как синхронизирате дейностите си?
– Училището традиционно има изключително добри отношения с командването на ВМС. Поддържа се много тясна комуникация лично с командира на ВМС. Имаме назначени ментори от страна на ВМС за всички провеждани специализации. Реализираме и една програма за привличане на  експерти от ВМС в образователния процес. Тази програма включва почти 70 мероприятия – лекции, презентации, покази, които експерти от ВМС ще изнесат пред нашите курсанти, за да бъдат те запознати с реалностите на военноморската служба и най-добрите практики. 

– Какво Ви предстои през настоящата 2020 г.?
– През тази година ни предстои утвърждаване на двете нови специализации – „Кибероперации“ и „Мехатроника“. През тази година училището ще бъде и обект на одит от японското Министерство на транспорта, земята и инфраструктурата, от гледна точка на качеството на осигуряването на обучението. Предстои ни разкриване на поне една нова бакалавърска програма за подготовка на студенти – „Мениджмънт в пасажерското корабоплаване“. Ще продължат и действията за участието ни в различни научноизследователски проекти. По всяка вероятност ние ще бъдем и част от един консорциум с участието на община Варна, Областна управа – Варна, и Варненския университет, като ще кандидатстваме за създаване на нов регионален център в областта на интелигентни технологии. В последните дни на 2019 г. МО осигури целево финансиране на училището за създаване на дълбоководен басейн за комплексна подготовка на екипи в областта на подводните операции и спасяване на екипажи на аварирали вертолети. 2020 г. ще бъде и годината за подготовка на отбелязването на 140-ата годишнина на военноморското училище, което ще се състои през следващата 2021 г. 

Интелектуалната мощ на ВМС се създава тук
Военноморско училище, макар и да няма преки функции в процеса по модернизация на флота, в крайна сметка то създава интелектуалния капацитет на ВМС. 
„През годината наши представители участваха в работните групи, свързани с провеждащите се процедури по придобиване на нови патрулни кораби. Екип от училището осъществи един преглед на състоянието на фрегатите. Подготвихме за ръководството на МО становище за необходимостта и приоритетността на възложените модернизационни действия. В контекста на нашите научноизследователски проекти се стремим да създаваме и нови способности на ВМС“, заяви флотилен адмирал Медникаров. 
Той припомни, че преди три години екип от училището е възстановил оперативната способност на минния ловец „Цибър“, като извършва ремонт на неговата бойна информационна управляваща система. 
Действията в училището, които са свързани със създаването на новия център за въздушно и космическо наблюдение, пряко рефлектират и върху способностите на ВМС, защото при необходимост те захранват колегите си с необходимите данни, свързани с черноморските пространства на България. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани