Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спасяват Перник с водата на София

[post-views]
Спасяват Перник  с водата на София

Димитър Илиев

бели искърДържавата и най-вече София спасява Перник от безводието. Това се реши, след като стана ясно, че язовир „Студена“ няма да може да бъде напълнен с водата от пещерите. Перник ще получи спасителна глътка чрез 13-километрова връзка с водопровода на София. Оттам ще потекат 700 000 кубика живителни количества вода от рилския язовир „Белмекен“. Планът е връзката да бъде построена 
за 45 дни 
срещу 25 млн. лв.

Докато Перник чака решението на СОС, несгодите обаче продължават с пълна сила. Без никаква вода останаха по-голямата част от Перник, гр. Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена”. Причината е авария на водопровод в квартал „Железни заводи”. С отстраняването є са се заели два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.
Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен. Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино.
„Аварията е доста сериозна – на единия от двата главни водопровода
С това спиране на водата, което утежнява мрежата, авариите са се увеличили доста“, заяви новият управител на ВиК – Перник, Борислав Иванов. Според него реално потреблението по време на режим на водата е по-голямо, защото хората се презапасяват, но не мисля, че са ощетени. Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10–15 дни, каза още той.
„Водата, която се подава от пречиствателната станция, е с добри параметри, но от старите тръби попадат някакви частици. Съветвам хората да оставят в началото водата да се изтича. В момента водата към промишлената зона е спряна“, добави Иванов.
Ползването на софийската водопреносна мрежа породи съмнения, че може и столицата да осъмне на воден режим, ако се вземат по-големи количества за Перник. Специалисти обаче твърдят, че това е невъзможно. „Решението е единствено в момента“, отбеляза министър Емил Караниколов. Според проекта строителството на тръбопровода от Мало Бучино до Перник ще започне още в идната сряда на пълни обороти при 24-часов работен режим, съобщи Караниколов. Така 
за перничани ще бъдат осигурени по 300 л/секпроект
или 700 000 куб. м на месец. Помпите и тръбопроводът трябва да са готови до 45 дни. По думите му държавата трябва да извърши ремонта в лицето на Държавната консолидационна компания, която е собственост на Министерството на икономиката.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че предложението може да стане факт единствено след решение на Столичния общински съвет. „Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник, е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в СОС единствено при 
100% гаранции 
за водоснабдяването на София

твърди Фандъкова. „Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. „Белмекен“ и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар „Мало Бучино – нов“, така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно“.
Експерти на концесионера на столичното водоподаване – „Софийска вода“,  наблюдават онлайн какви са наляганията и потоците. Категорично няма риск за водата на София, заяви Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството. „Нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. Ние наблюдаваме през цялото време в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани“, заяви Тренев.
Според него стената на язовир „Бели Искър“ е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества. Язовирът може да бъде 
пълен около 80%, 
което са около 
13 милиона кубика

В момента в язовир „Бели Искър“ има 9 милиона кубика вода. „Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „Искър“, а около 25% – от „Бели Искър“. При средна консумация от около 12 милиона кубика на месец в столицата означава, че от „Бели Искър“ получаваме между 2,8 и 3 милиона кубика“, поясни Тренев.
„Не очакваме да има какъвто и да е режим на водата в София, защото имаме възможност да снабдяваме южните райони с вода от язовир „Искър“, каза зам.-шефът на фирмата Станислав Станев.

13 км тръби свързват Мало Бучино с кв. „Изток“

До вторник започваме строителството, закле се Емил Караниколов, но обещанието му остана в небитието, след като стана ясно, че то трябва да бъде одобрено днес от столичните общински съветници. Положението е повече от критично, след като в яз. „Студена“ нивото е само на метър и половина от мъртвия обем, което количество вода ще стигне за 10–15 дни.
Проектът за довеждане на вода до Перник предвижда водата да влезе в миньорския град през квартал „Изток“.  Оттам ще бъде положена 13-километрова тръба, която ще стига до софийското село Мало Бучино по протежението на общински и републикански пътища.
Трасето ще тръгне от Мало Бучино и по общински пътища ще стигне до сервитута на стария Бучински път. Тръбата ще върви покрай стария път, който минава през с. Голямо Бучино, а след това слиза към кв. „Изток“. Там новият водопровод ще бъде свързан с пернишките тръби.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани