Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Криминалната регистрация на Божков не е в МВР, а в сейфа му

[post-views]
Криминалната регистрация на Божков не е в МВР, а в сейфа му

Димитър ИЛИЕВ

При обиска на „Московска“ 43 бяха  открити 
документи за две присъди  на бизнесмена, 
огнестрелно оръжие и недекларирани артефакти 

куршавел божковОригиналната регистрационна бланка за криминална регистрация на Васил Божков не е в архива на МВР, а в сейфа на бизнесмена в офиса му на ул. „Московска“ 43 в столицата. Това сензационно разкритие направиха в сряда от Специализираната прокуратура, след като полицаи направиха обиск в офиса на обявения за издирване и задържан в Дубай бизнесмен. В сейфа, който бе разбит, е открито и огнестрелно оръжие.
На бланката Образец № 5 са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда, съобщават от Специализираната прокуратура. Има и пръстов отпечатък с мастило на Божков върху предвиденото за това място в бланката.
Заради откритието Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи дали Божков е бил регистриран в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалните и съдебните му регистрации. Трябва да се провери и съхраняват ли се бланките Образец №5 по съответния законов ред и къде и в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им.
Главният секретар на МВР трябва да каже и дали има данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето В.Б., ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.
Според източници на в. „Българска армия“ документът е изнесен преди 2009 г., когато на власт идва Бойко Борисов. Сегашната проверка ще бъде мащабна, като целта й е да бъдат установени поименно служителите, замесени в криминалното предаване на документа към Божков.божков полицейска регистрация
Прокуратурата повдигна общо 11 обвинения срещу бизнесмена, който изчезна в Дубай. Едната част от разследването е за убийства, принуди и изнасилвания, а последните обвинения са за търговия с влияние и за притежаване на ценности, които не са регламентирани по правилния ред. В сряда документът с искането за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства на арабски език потегли към Външно министерство, откъдето той ще бъде изпратен в ОАЕ. Според прокуратурата Божков и фирмите му не са платили данъци за над 500 млн. лв.
Според запознати Васил Божков е един от 6800 притежатели на т.нар. „Златна карта“ в ОАЕ. Безценният документ му осигурява не просто право на постоянно пребиваване на територията на емирствата, но и му гарантира статут на почти техен гражданин. Документът му бил връчен след решение от май 2019 г. на премиера на страната и емир на Дубай шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум. С него се обявява, че 6800 крупни инвеститори ще бъдат възнаградени за възхода на ОАЕ с т.нар. „златна карта“, която им дава право на свободно придвижване, престой и бизнес, като единственото, което отличава притежателите й от гражданите, е правото да гласуват. Освен бизнесмени такива карти притежават и редица учени, инженери и медици.

Най-ново

Единична публикация

Избрани