Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Махат удостоверенията за BG произход за паспортите

[post-views]
От 2021 г. паспортите – с валидност от 10 години

pasportiЧужденците с български произход не трябва вече да си вадят от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) удостоверение за произход, за да получат гражданство. Това ще е едно от предложенията на Парламентарната анкетна комисия, която изяснява случаите с купени български паспорти. Комисията бе съставена, след като през октомври 2018 г. прокуратурата обвини шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев и още четирима служители за корупция.
Удостоверението за доказване на български произход сега се издава след представяне на документи, доказващи, че кандидатът за гражданство има роднини по пряка линия с български произход – военни книжки, брачни свидетелства и пр. От Комисията предлагат това да отпадне, защото злоупотребите с такива удостоверения били най-много, и да се измисли алтернатива.
От ВМРО обаче ще искат удостоверението да остане, но да не се издава от ДАБЧ, а от консултативен съвет от езиковеди, историци, етнографи и др., които да вземат решение дали кандидатът е с български корени. Според тях така нямало да има възможност за корупция, защото решението ще е колективно.
Децата на изселниците да могат да получават българско гражданство по същите правила както родителите им, предлага пък шефът на комисията Йордан Цонев. Обсъжда се и по-строг контрол при даването на паспорти срещу инвестиции. Депутатите се обявиха „против“ предложението на вицепрезидента Илияна Йотова кандидатите за гражданство да държат тест по книжовен български език, защото българите от диаспората не го учели. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани