Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Георги Петков, началник на ЦВО: „Бъди войник“ 2020 ще бъде в 47 града

[post-views]
Полковник Георги Петков, началник на ЦВО: „Бъди войник“ 2020 ще бъде в 47 града

Информационната кампания на МО събуди интереса към службата в армията

polkovnik_Georgi Petkov– Г-н полковник, как участва Централното военно окръжие (ЦВО) в кампанията „Бъди войник” на МО?
– Мероприятията от кампанията „Бъди войник“ се проведоха в 31 града в страната и включваха информационни борси за представяне на професията на военнослужещия и свободните места в Българската армия; статичен/динамичен показ на военна техника, въоръжение, оборудване и концерт. Ролята на ЦВО и военните окръжия в рамките на кампанията беше свързана с извършването на комплекс от дейности. Централното военно окръжие разкри и единен национален телефонен номер, както и имейл за осъществяване на директна комуникация със заинтересованите лица и отговор на поставяните от тях въпроси. През изминалата година на националния телефон получихме над 100 обаждания от граждани. Основните въпроси, които те поставяха, бяха свързани с условията и изискванията за приемане на военна служба, както и за спецификата на обявените вакантни длъжности. Данните за кандидатите за приемане на военна служба, подали документи в структурите на ЦВО по време на кампанията, показват значително увеличаване на техния брой спрямо предходните години. Като градове с най-добра организация и посещаемост на събитията бих откроил Шумен, Плевен, Бургас, Търговище, Силистра, Добрич и Монтана.
– Един от акцентите в дейността Ви беше поставен върху учениците от горните класове, а може ли той да се разшири и към други възрастови категории млади хора и по какъв начин?
– За седма поредна година ЦВО организира подготовката на учениците от девети и десети клас на средните училища, свързана с отбраната на страната. Чрез провежданите занятия учениците не само се информират за задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, мисиите, задачите, организацията и въоръжението на Въоръжените сили, но и у тях се развиват ценностни ориентации и нагласи за дълг и отговорност. Със стартиране на кампанията „Бъди войник” през изминалата година фокусът на дейността ни се разшири и към други възрастови групи. И през 2020 г. усилията ни ще бъдат насочени към информирането и привличането на потенциални кандидати сред младите хора, на които им предстои да направят своя професионален избор, работещите, които не са удовлетворени от настоящата си работа. 
– Г-н полковник, в обществото  се води дебат за нуждата от наборна военна служба. Какво прави и какво още може да направи ЦВО в тази посока?
– Мотивират се българските граждани доброволно и активно да участват за придобиване на необходимата подготовка за защита на страната ни. С цел провокиране на интерес към военната професия на учениците от средните училища се предлага увеличаване на броя на комплексните и практическите занятия, както и включване на гост представители на организации, както и на военнослужещи, участвали в мисии извън страната. Освен това ЦВО работи по предложения към МО да бъдат осигурени необходимите средства за поетапно попълване на вакантните места във Въоръжените сили – по разработен от МО вариант за доброволно изпълнение на военна служба от български граждани, желаещи да се обучат по военна подготовка. Обучението може да продължи със специална подготовка, което да разширява възможностите за комплектуване на Въоръжените сили. Най-приемлива се очертава структурата, включваща създаването на организационни ядра към военните окръжия, изградени на основата на длъжности от доброволния резерв. 
– Колко са обявените длъжности за доброволния резерв?
– Със Заповед на министъра на отбраната № 1035/15.11.2019 г. са обявени 1447 длъжности за офицери, сержанти и войници, определени за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс. От тях 1374 са за Сухопътни войски, 47 за Военноморските сили и 26 са за Централно военно окръжие. Срокът за подаване на документи е до 30.10.2020 г.
– Предстои Ви празник – 140-годишен юбилей, как ще го отбележите?
– През тази година се навършват 140 г. от създаването на военните окръжия в България и 5 години от връчването на представителното знаме на Централно военно окръжие. ЦВО още от края на 2019 г. започна с подготовката за честване на годишнината. Предстои утвърждаването на календар за предстоящите събития по градове, дати и мероприятия, като честванията ще бъдат обвързани по възможност и с предстоящата комуникационно-информационна кампания „Бъди войник” през 2020 г. Началото на честванията ще е с откриването на юбилейна плоча в град Русе, където е издаден Указ № 165 от 27.09.1880 г. на княз Александър I, с който се въвежда длъжността „Окръжен войнски началник”. Кулминацията на тържествата ще бъде на 29.09.2020 г. в София. 

Увеличава ли се възрастта за прием на служба?2
В процес на обществено обсъждане са и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, част от които предвиждат увеличаване на възрастовата граница за приемане на военна служба. В случай, че те бъдат приети, това ще доведе до разширяване на кръга на потенциалните кандидати и респективно до увеличаване на обема на работа на военните окръжия, смята началникът на ЦВО.
„Очакваме през 2020 г. да се включим активно в подготовката и провеждането на националната информационна кампания „Бъди войник”. Кампанията през 2020 г. ще се проведе в 47 града в страната, като в 33 града тя ще се реализира в пълния си обхват със статичен и динамичен показ на военна техника и въоръжение, оборудване, снаряжение и екипировка, както и демонстрации на бойни умения и способности, в останалите 14 града ще се проведат само информационни борси“, каза още полковник Петков.  

Предпочитаните длъжности от кандидатите през 2019 г.
За Сухопътните войски – младши шофьор; младши радиотелеграфист; автоматчик; помощник-гранатометчик; младши механик-водач на БМП; младши оператор на БМП.
За Военновъздушните сили – младши оператор; младши охранител; младши радиомеханик; младши авиомеханик.
за Военноморските сили – младши охранител; младши шофьор; младши радиотелеграфист; младши оператор.
За Съвместното командване на специалните операции – оператор-сапьор; оператор-санитар; оператор-радиотелеграфист.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани