Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия получава руския ЗРК „Панцир“

[post-views]
Сърбия получава руския ЗРК „Панцир“

serbia-vuchichРуски самолет, транспортиращ руски зенитноракетни комплекси „Панцир-1“, е получил разрешение да прелети над България напът за Сърбия, съобщи агенция БГНЕС. „След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, се казва в информацията от Министерството на външните работи, предоставена на агенция БГНЕС.
На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условияр денем и нощем. 
Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя–въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Доставките на комплекса „Панцир“ според информация на руските медии трябва да се осъществят в края на февруари.                 

Най-ново

Единична публикация

Избрани