Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С широко отворени очи към новото, с подкрепа от традицията

[post-views]
С широко отворени очи към новото, с подкрепа от традицията

prof_Latcezar_Voinov (73)Световни иновации до месеци се прилагат 
в Клиниката по очни болести, 
казва началникът й професор д-р
Лъчезар Войнов


Очна клиника на ВМА е една от водещите клиники в офталмологията в България. Разполага с добре подготвен персонал и медицинска апаратура, което позволява да се занимава с диагностика и лечение на всички социално значими очни заболявания. Специализирана е в областта на мирновременния и военновременния очен травматизъм. Научната продукция е на високо ниво, което се дължи на обезпечеността на клиниката с един професор и трима доценти. В момента се обучават и двама докторанти по актуални проблеми в очната патология. Високите резултати в профилактиката и лечението на очните заболявания до голяма степен се дължат и на 
принципа на приемственост, наследен от нашите учители
доц. Петко Банков, проф. Цветан Марков и проф. Анастас Буков, споделя ръководителят на клиниката проф. д-р Лъчезар Войнов. А в Очната клиника на ВМА държат на традицията.
През неговия мандат след 2002 г. Очна клиника на ВМА се наложи като водеща за въвеждането на факоемулсификацията в България, като основен метод за оперативно отстраняване на катаракта. Ежегодно от 2003 до 2014 г. със съдействието на ръководството на ВМА бяха организирани национални срещи с водещи световни офталмохирурзи като проф. Акахоши от Япония, проф. Крозафон от Франция, д-р Чия от Нидерландия, проф. Габрич от Хърватия и др. Тези мероприятия бяха придружавани с провеждането на жива хирургия от обновената операционна на клиниката. В нея участваха не само гост хирурзите, но и офталмолози от ВМА и страната. 
IMG_5092
Други направления в развитието на Очна клиника са диагностика и лечение на заболявания като глаукома, дегенерация на макулата, свързана с възрастта, усложнения на диабета – пролиферативна и непролиферативна диабетна ретинопатия и диабетен макулен оток. Отлепването на ретината е друго заболяване, което е широко застъпено за лечение в клиниката с много добри резултати. 
Очна клиника на ВМА е и партньор на здравната каса и работи по всички клинични пътеки. Сериозно внимание се отделя и на профилактиката на очните заболявания на личния състав на БА, която се извършва по план целогодишно в Очния кабинет на ВМА. Тук се извършват и прегледите на работещите с видеодисплей, на които се предписват предпазни, а при необходимост и корекционни очила и лубриканти. Такива пациенти в много случаи имат т.нар. „сухо око”, което много добре се повлиява от предложената терапия. 
Профилактично на всички пациенти над 40 години
се измерва вътреочно налягане, а при тези, които имат близки роднини с глаукома, е задължително и клинично изследване за ранна диагностика на заболяването.     
Сред голяма част от пациентите, явили се на преглед в очните кабинети, все още битува мнението, че катарактата (вътрешното перде) трябва да „узрее”. Това е неправилно и всеки пациент с катаракта, при който има нарушение на качеството на живот в резултат на намалена зрителна функция, е желателно да бъде опериран с имплантация на вътреочна леща. Подробна информация могат да получат в очния кабинет – за типа операция; за вида на вътреочните импланти и кой е най-подходящ в зависимост от възрастта и практикуваната трудова дейност и др. Интересен факт е, че първата вътреочна леща е създадена от военен медик
сър Харолд Ридли през 1945 г. в резултат на опита му като лекар през Втората световна война. Като всяка иновация и тя е трудно посрещната от офталмолозите, но в момента заедно с факоемулсификацията се е наложила като златен стандарт при лечението на катарактата. Клиниката се гордее с приноса си за внедряването му като рутинен метод в нашата страна. 

IMG_5124Очна клиника на ВМА има сериозен опит и в трансплантологията. Извършва се трансплантация на роговица, амнион, а предстои и въвеждането на трансплантация на лимбални стволови клетки. 
Персоналът на клиниката непрекъснато повишава своята квалификация чрез курсове, участия в национални и международни конгреси по офталмология, като с успех внедрява новостите в ежедневната практика. Такъв е новият диагностичен апарат – оптичен кохерентен томограф 
CIRRUS ND-OCT на фирмата ZEISS, който е с много широк спектър за ултразвуково изследване, ранна диагностика, контрол на лечението на голям брой социално значими заболявания като глаукома, болести на зрителния нерв, заболявания на макулата, усложнения на диабета. Томографът позволява и изследване на предния очен сегмент на окото. Допълнителна опция е извършването на ангио–ОСТ, т.е. изобразяване на съдовете в очното дъно без използването на контраст. Като всяко нововъведение и то има своите индикации и контраиндикации и постепенно се въвежда в ежедневната дейност. Ултрамодерният апарат, който е последно поколение и най-висок клас, диагностицира и дава възможност за контрол на развитието на заболявания, които са бич за човечеството.
През настоящата година на клиниката предстои основен ремонт, който ще обнови стационара и кабинетите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани