Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

конструктори на спортно оръжие правят безшумен снайпер

[post-views]
конструктори на спортно оръжие правят безшумен снайпер

снайпер ВССКПрез есента на 2005 г. на международната изложба на средства за безопасност  „Интерполитех” в Москва беше показан за пръв път безшумният снайпер ВССК „Выхлоп”. Съкращението „ВССК” означава „Винтовка Снайперская Специальная Крупнокалиберная”. Оръжието е разработено в ЦКИБ СОО (Центральное конструкторское бюро спортивного и охотничьего оружия), филиал на конструкторското бюро „Приборостроене” в гр. Тула по специална поръчка  на Центъра за специално предназначение на Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия и е произведено в ограничено количество.
Целта на създаването на това супероръжие е да бъде 
използвано в борбата против тероризма
 На изстрела на ВССК „Выхлоп” не могат да устоят автомобилни брони, най-тежкият тип бронежилетки, врати, стени и други лекобронирани препятствия на разстояние до 800 м. По тактико-технически параметри новият снайпер значително превъзхожда останалите аналози за безшумна стрелба, като например Grendel, Remington 700, SACO TRG, „Винторез” и др.
Снайперът използва специални патрони с калибър 12,7 мзаглушител за ВССКм с утежнени куршуми и сравнително къса гилза с дължина 55 мм. При изстрел куршумът излита с до-звукова скорост, което е позволило монтирането на заглушител на звука. Масата на куршума на стандартния руски патрон 12,7х108 е 50 г, докато куршумът на новия дозвуков патрон е с маса в границите от 50 до 76 г в зависимост от предназначението му. Дължината на патрона 12,7х108 мм е 147,5 мм, а при патрона 12,7х55 мм тя е намалена до 97,3  мм. Намалените габаритни размери са довели до общото намаляване на масата на патрона, което позволява увеличаване на носимия боезапас. 
Патронът с обозначение СЦ-130ПТ (индекс СВ-1367/1) е специален снайперски боеприпас с повишена точност. Куршумът му има класическа трикомпонентна конструкция – биметална ризница, оловна ризница и стоманен сърдечник. Използва се за поразяване на жива сила, използваща средства за индивидуална балистична защита, за извеждане от строя на наземна техника и за унищожаване на нисколетящи цели. По-лекият куршум на патрона СЦ-130ПТ се изстреpatrony-scлва с дулна енергия 2500 джаула. 
Куршумът на патрона СЦ-130 ПТ2 (индекс СВ-1367/2) е монолитен, бронзов. При изстрел на разстояние 10 м от цевта куршумът лети със скорост 290–295 м/с.  Това е позволило на конструкторите да поставят заглушител, с който мощността на звука е намалена до 123 дБ. Намалената начална скорост не се отразява съществено на кинетичната енергия на изстреляния куршум. 
  Патронът с обозначение СЦ-130 ВПС е четирикомпонентен, с куршум с оголен твърдосплавен бронебоен сърдечник. Използва се за поразяване на леко бронирани цели и на жива сила зад укрития на разстояние до 800 м. Тежкият куршум на СЦ-130ВПС получава дулна енергия 3650 джаула, която се запазва на голямо разстояние благодарение на високия му балистичен коефициент. На проведените изпитвания с патрон СЦ-130ВПС се постигало гарантирано пробиване на стоманена плоча с дебелина 16 мм на разстояние 200 м или тежък клас руска бронежилетка (5-и клас на защита) на разстояние 100 м.
СЦ-130 ПТ1  е опитен патрон с куршум с повишена точност, а СЦ-130 ПУ (индекс СВ-1367/1) е боеприпас за учебни цели. 
Използването на патрони с „намалена мощност” не е новост. Още през 1990 г. в САЩ в компанията SSK Industries, известният специалист по боеприпаси Дж. Д. Джонс (J. D. Jones) разработва патрона с обозначение .500 Whisper, който е снабден със скъсена гилза от мощния ловен патрон 460 Weatherby Magnum. За него е  приспособен куршумът на патрона с калибър 12,7х99 мм, който притежава много добър балистичен коефициент.
 ВССК „Выхлоп” е 
с ръчно презареждане 
Използва затвор с постъпателно движение, без извъртане, който се заключва при изстрел към цевта чрез въртене на главата с четири бойни упора. Предимството на такъв затвор е бързината на презареждане поради липсата на движение за извъртане на затвора. Отворът за изхвърляне на изстреляните гилзи е разположен от дясната страна на оръжието. Редица специалисти отбелязват, че ръчно зарежданите снайпери са за предпочитане пред самозарядните. Те се обосновават с наличието на по-малко движещи се части и липсата на отклоняване на част от барутните газове за задействане на автоматиката.
 Ръкохватката на затвора е разположена от дясната страна на пушката. Снайперът е конструиран по схемата „бул-пап”, при което част от ударно-спусковият механизъм е разположен в приклада. Това позволява използване на по-дълги цеви в сравнение с класическите конструкции. Неудобството на бул-папът е близкото разположение на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи до лицето на стрелящия. 
Цевта на снайпера е масивна и има дължина 450 мм. Изработена е по метода на студеното коване. Обхваната е от специален интегриран заглушител, който се сваля лесно при почистване и транспортиране на оръжието. Освен звука заглушителят гаси и огъня на барутните газове, което допълнително подобрява маскировката на стрелеца, особено през нощта. 
Размерите на заглушителя 
са доста внушителниВССК_ Выхлоп
но те се обуславят от мощността на използваните  боеприпаси. Корпусът на заглушителя е изработен от композитен материал, което го прави устойчив към корозия.
При изработването на ръкохватката и на подцевната кутия на  корпуса, към която се закрепва двуногата, са използвани полимери, с което се намалява общото тегло на оръжието. Върху цевната кутия могат да се закрепват оптически, нощни и лазерни мерници, които позволяват водене на точен огън в сложна обстановка. Оръжието има и сгъваеми механични мерни прибори. 
Допълнително стабилизиране на снайпера при изстрел се осигурява от сгъваща се двунога, закрепена към късата пластмасова ложа. Оръжието използва едноредни пластмасови пълнители с вместимост 5 патрона. Общата дължина на снайпера със заглушител е 1120 мм. Масата му не надвишава 7,0 кг с монтирани оптически прибор и заглушител.

Най-ново

Единична публикация

Избрани