Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
715 са новите случаи на коронавирус у нас, положителните проби са 6,4%

koronavirus-kitajОткриха нулевия пациент
Според информация, публикувана в The Wall Street Journal, 57-годишната Вей Гуйсян, търговец на морски дарове на пазара в Ухан, е вероятният нулев пациент, от когото е тръгнала пандемията на новия коронавирус. На 10 декември г-жа Вей усеща, че започва да се разболява. Мислейки, че това е просто настинка, тя се консултира с лекар в малка местна клиника, след което се връща отново на работа, като така разпространява вируса на стотици други хора.
На 19 декември, тя най-сетне се отправя към една от най-големите болници в града – болницата „Ухан Юниън”. Там лекар описва болестта й като „безмилостна“ и й съобщава, че още няколко пациента, които са посещавали пазара, имат подобни симптоми.

Вирусът не остава върху плодове и зеленчуци
Центърът по вирусология в Бон обяви, че коронавирусът не остава във въздуха, не може да се вдишва, не остава на плодове и зеленчуци, и основният път на прехвърляне на инфекцията е въздушно-капков. Това може да стане чрез директен контакт с човек, а често и чрез контакт с ръцете.
На повърхности като пластмаса металът остава максимум три часа, защото изсъхва, докато във водата престоява по-дълго. Коронавирусът издържа дълго време в тоалетната, мивката, кухнята или на всички мокри повърхности, защото във влага удължава живота си. Това, което трябва да се знае, е, че остава върху облеклото, но няма случаи на зараза с облекло. Единственият доказан метод за прехвърляне е директният контакт със заразения.
 

Военнослужещ е с доказано заболяване от коронавирус
49-годишен старши сержант с доказано заболяване от коронавирус е приет на 30 март за лечение в болница „Пълмед” в Пловдив, съобщиха от МО. Военнослужещият е от военно формирование 44 220 – Пловдив. От 17 март той е в домашен отпуск, който прекарва в Карлово, където живее. По време на отпуска военнослужещият е  бил в контакт със свой близък, завърнал се от Англия. 
От 23 март старши сержантът е с висока температура и кашлица. На 28 март военнослужещият е приет в МБАЛ-Карлово, а от 30 март е настанен в болница „Пълмед”  в Пловдив, където е интубиран. Старши сержантът е с придружаващо заболяване – диабет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани