Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Милион болни от COVID-19

[post-views]
Милион болни от COVID-19

Социално дистанциране. Този купешки звучащ термин през последните дни е папапагалски повтарян от лекари, политици и журналисти. Това била рецептата за спиране на епидемията от коронавируса. Не, стопирането на заразата не става със социално дистанциране, а с физическо дистанциране при социалните контакти. 

Прочутият нюйоркски площад 'Таймс скуеър', наричан Пъпът на света, опустя след като коронавирусът удари най-големия град в САЩ
Прочутият нюйоркски площад ‘Таймс скуеър’, наричан Пъпът на света, опустя след като коронавирусът удари най-големия град в САЩ
Наясно съм, че погрешно употребяваният термин не е измислен в България. Той е буквален превод от английското social distancing, но това не е оправдание за неадекватното му използване. Бърза проверка в гугъл показа, че един от първите случаи на въвеждане на подобни мерки в голям град е в Ню Йорк през 1916 г. заради епидемия от полиомиелит. Вероятно тогава се е появил и изразът social distancing. Да, тогава затварянето на нюйоркчани по домовете им наистина си е било социално дистанциране, защото хората са могли да общуват и да се социализират само ако се срещат очи в очи. Не е имало интернет, телевизия, домашни телефони и, представете си – дори Фейсбук и Инстаграм не е имало. Но днес социалното участие и общуване не се реализира само чрез пряк контакт между хората. Така че, уважаеми експерти, политици и съграждани – престанете с това „социално дистанциране“, вирусът не тече по интернет! Коронавирусът напълно прехвърли социалния живот в интернет и в мобилните телефони. Няма културни събития, няма митинги и протести, не се провеждат избори и референдуми. Но социалните дистанции между хората едва ли са се увеличили. Дори напротив – темата за пандемията временно фокусира всички разговори и дебати в една точка и засили чувството за общност. Така че няма опасност обществото да се разпадне на малки семейни клетки и да се стигне до асоциализация. 

Броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб вече надхвърли 1 милион. Около една пета от тях вече са излекувани, а близо 5% са починали. След Китай, Италия и Испания най-новото тежко огнище на пандемията са САЩ, където броят на заразените наближава 250 хиляди. Има обаче и добра новина – след като през миналата седмица дневният брой на заразените в света нарастваше с по над 10%, от неделя насам се забелязва забавяне на темпа на разпространение на вируса. Има видим напредък и по отношение на методите за лечение на болестта и в разработването на нови по-точни тестове за диагностицирането й. 
Италия си остава най-тежко пострадалата от COVID-19 държава. Там броят на починалите доближава 14 хиляди, но епидемията изглежда вече е достигнала връхната си точка и сега се движи по т.нар. плато. На 21-и и 26-ти март броят на новорегистрираните случаи в страната надхвърли 6000, но в последните дни се движи в рамките на 4-5 хиляди. Добре се справя Германия, където броят на новите случаи намалява, а смъртността е малко над 1 процент. Неслучайно германските болници вече започнаха да приемат пациенти с COVID-19 от Италия и Франция. 

Почти всички държави в Европа, а и по света взеха строги мерки за пресичане на разпространението на заразата. На повечето места те са сходни с това, което виждаме в България. Едно от малкото изключения е Швеция, където хората са посъветвани да спазват физическа дистанция помежду си и по възможност да работят от вкъщи, но ресторантите, баровете, началните училища и детските градини продължават да работят. Докато в Германия, например, е забранено събирането на повече от двама души, които не са от едно домакинство, то Швеция едва сега намали този норматив от 500 на 50 души. 

Все по-големи стават тревогите във връзка с надигащата се световна икономическа криза, причинена от коронавируса. Ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че около 80 държави са поискали помощ заради COVID-19. Засега България не е сред тях. Досега фондът никога не е разглеждал такъв брой искания едновременно, но ще направи възможното да изпълни задачата бързо.
Междувременно в съвместна декларация 13 държави от Европейския съюз заявиха, че са дълбоко обезпокоени от риска от нарушения на принципите на върховенство на закона, демокрацията и основните права, произтичащ от приемането на извънредни мерки за справяне с COVID-19. 

„Извънредните мерки във връзка с коронавируса трябва да бъдат ограничени до това, което е строго необходимо, трябва да бъдат пропорционални и временни по своя характер. Те не трябва да ограничават свободата на изразяването или свободата на медиите“, се подчертава в изявлението.

Религиозен култ взривява епидемията в Южна Корея
korea-virusПреди две седмици разговарях с колега, който преподава в университет в южнокорейската столица Сеул и той ме изненада като каза, че в момента се намира в ресторант. Оказа се, че в страната, която хронологически беше втората най-тежко засегната от коронавируса след Китай, няма почти никакви затворени обществени места и животът си продължава в нормалния ритъм. Към днешна дата потвърдените случаи на COVID-19 в Южна Корея са десетина хиляди, починалите са само 170 души, а повече от половината заразени вече са излекувани. 

Южна Корея е отличен пример за това колко опасни за разпространението на заразата са религиозните церемонии и фанатично вярващите в Бог граждани. COVID-19 се появява в страната още през януари, но властите успяват да сдържат разпространението му чрез стриктен контрол над хората, идващи от Китай. Това продължава докато не се появява жена с кодовото название „Пациент номер 31“. Медицинските власти изясняват, че тя е заразила над 1200 човека. За 10 дни броят на заразените с вируса скача от 30 на 5000. На какво се дължи това? Въпросната жена била много религиозна и, игнорирайки разпорежданията на властите, продължавала да ходи на църква дори и когато вече е наясно, че е болна. 

„Пациент номер 31“ била член на християнската секта Синчонджи, наброяваща около 230 хиляди души. Тя е основана през 1984 г. от проповедника Ли Ман Хи. Религиозният гуру проповядва, че Светото писание е написано на шифрован метафоричен език и неговият истински смисъл е достъпен само за членовете на църквата Синчонджи и най-вече за нейния водач. Предполага се, че искрата, взривила епидемията от коронавирус в Южна Корея, е церемония по погребението на влиятелен член на сектата, състояла се между 31 януари и 2 февруари в град Чхондо. 

След като изясняват основния източник на заразата, властите в Южна Корея вземат бързи мерки за изолация на хората от въпросната християнска секта. Всички, поставени под карантина, са задължени да инсталират на телефоните си специално приложение, което уведомява властите за всяко придвижване на въпросния пациент. Глобата за нарушителите и $2500. В град Тегу са затворени църквите, библиотеките, музеите, съдебните учреждения, спряно е и повикването на наборници в казармите (в страната има задължителна военна служба). 

Бързото идентифициране на източника на опасността и стриктните мерки дават резултат. Сега в Южна Корея дневно се регистрират по около стотина случая, но това не е много като се има предвид, че населението на страната е 52 млн. души. Медицината и научните изследвания в страната са на изключително високо ниво. Едни от най-добрите тестове за идентифициране на COVID-19 са именно южнокорейски и десетки държави в света за дали заявка за тяхното закупуване.          

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани