Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша първа замени калибъра с натовски

[post-views]
Полша първа замени калибъра  с натовски

Автор: доц. д-р инж. Георги Маринов

mini-beryl-s-01
Полша е първата страна от бившия Варшавски договор, която още през 1994 г. пристъпи към приемане на въоръжение стрелково оръжие по изискванията на НАТО. Основа за това е стандартизационното споразумение STANAG 4172, което определя патрона 5,56х45 като стандартен за всички членки на Алианса. 

Beryl-m7,62По икономически съображения Полша не пристъпи към внедряване на нови стрелкови оръжия на 5,56-милиметровия калибър, а реши да извърши модернизация на произвеждания в страната автомат „Калашников“, за който производителите имат натрупан сериозен технологичен опит. За целта работата по модернизацията била възложена на оръжейни от Варшавския военен институт по техника и въоръжение. През 1996 г. били представени два варианта с обозначение „Karabinek Szturmowy wz.96 Beryl“ и „Subkarabinek wz.96 Mini Beryl“.  По-късно те придобили популярност със съкратените обозначения 
„BERYL Mod. 96“ и „Mini BERYL“

Mini Berill M 96Конструкторите внесли значителни подобрения в дизайна на легендарния „калашник“, като внедрили някои допълнителни екстри. Така например монтирали селектор, осигуряващ стрелба на редове от 3 изстрела. Макар и спорен за ефективността му, той позволявал да се икономисват боеприпасите в напрегнати моменти на сраженията. 

На автомата била монтирана цев с дължина 457 мм, при 415 мм на АК-47. Удължаването на цевта от една страна позволява увеличаване на началната скорост на изстреляния куршум и дулната му енергия, а от друга страна увеличаване на мерната линия, което води до подобряване на точността. В цевта били изработени шест нареза в дясна посока със стъпка 228 мм. На дулната част на цевта бил монтиран комбиниран дулен спирач-компенсатор, който едновременно се явявал и огнегасител. Към автомата била закрепена лека двунога, а на специална планка се закрепвали оптически мерници  LKA-4 или ЛЦУ CWL-1, прибори за нощно премерване PCS-6,  колиматорен мерник СК-3 и лазерни целеуказатели. Конструкторите създали условия към автомата да се монтира полската подцевна гранатохвъргачка „PALLAD 40“ модел 1974 г, изстрелваща 40-мм бронебойни,  фугасни и димни гранати.   Подцевната наставка била изработена от устойчива пластмаса, като по външната повърхност били изработени диагонални ребра за по-добро удържане на оръжието при стрелба. Металният приклад се отмята надясно към цевната кутия. Неговата конструкция е заимствана от белгийската щурмова пушка „FN FNC“, но е със значително по-голяма надеждност. В задната част на приклада е монтирана гумена наставка, която поема голяма част от възникващата откатна сила, особено при изстрелване на граната с подцевния гранатомет.

Ударно-спусковият механизъм е с двустранни органи за управление, които са същите както на традиционната „калашникова“ конструкция. Той е предназначен за водене на единичен огън, на редове по три изстрела и на  автоматичен огън. След  проведени полигонни и войскови изпитвания автоматът бил приет на въоръжение през 1998 г. Конструкцията на компактната версия  „Mini-Beryl М 96“ се основава на конструкцията „Beryl М 96“, като измененията се отнасят до намаляване дължината на цевта до 235 мм, корпуса и дулните приспособления. Дулното устройство има по-дълбока резба за навиване. По външната му част са изработени симетрични странични отвори под различен ъгъл. Газоотводната тръба на „Mini-Beryl М 96“ има издадена предна част, върху която е закрепена мушката. На специална надлъжна планка, върху цевната кутия на „Mini-Beryl М 96“ може да се монтират разнообразни мерници, както при „Beryl М 96“.

През 2005 г;. конструкцията била усъвършенствана, като тя засегнала корпуса, върху който от двете страни била монтирана универсална „пикатини“ релса за закрепване на допълнителни приспособления. Разработена бела допълнителна тактическа ръкохватка. Мушката била заменена със сгъваема, което било по-удобно при използване на оптични и други видове мерници. Прикладът на усъвършенствания вариант могъл да се регулира по дължина. 

През 2006 г. бил разработен и демонстриран нов вариант, получил обозначение „5,56-mm kbk wz.96/06 Beryl Commando“. Новият вариант се различавал само по скъсената цев, която не надвишавала 375 мм.  След 2006 г. работата по усъвършенстването на конструкцията не била преустановена. Към края на годината бил представен нов прототип, който освен скъсена цев и сгъваема мушка, получил нова конструкция селектора за вида на водения огън. Той вече могъл да се премества от ляво или от дясно на цевтата кутия, в зависимост от удобството за ползване на оръжието с лява или с дясна ръка.

През 2007 г. била демонстрирана поредната нова „Beryl Commando“. Тя била снабдена с нов телескопичен приклад, заимстван по конструкция от приклада на американската щурмова пушка М-16. По корпуса били монтирани три направляващи „пикатини“ релси. Две от тях са разположени по страничните повърхности, а една е от долната страна на корпуса. Полските конструктори не подценили и своите задгранични  потребители, спортистите и ловците. Специално за гражданския пазар била разработена  самозарядна карабина с обозначение „Beryl IPSC“, която получила популярност като „Radom-Sports“. Нейна база е стандартната версия „Beryl М 96“.

Автоматиката на спортния вариант работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от канала на цевта, както е и при останалите варианти на „Beryl“. Разликата е в ударно-спусковия механизъм, който е настроен за водене само на единичен огън, както е прието за гражданските оръжия.  Тя също има възможност за допълнително закрепване върху корпуса колиматорен, нощен или оптически прицел. Прикладът е метален и има възможност да се сгъва в ясната страна на цената кутия. На цевта е монтирана сгъваема мушка, която се разгъва когато не се използват допълнителните мерници. Захранването с патрони
става с пълнители с вместимост 20 или 30 патрона. Независимо, че основните варианти са предназначени за 5,56 мм патрони, в света има много страни, които предпочитат 7,62-мм калибър. Те предпочитат нова форма на оръжията, с множество „екстри“, но патронът да остане 7,62х39, куршумът на който има стабилен полет и добра пробивна способност. 7,62 мм куршум се изстрелва с начална скорост 715 м/с и получава дулна енергия над 1990 джаула. За тези страни полските конструктори са разработили варианта „Beril М762“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани