Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Новите случаи на КОВИД-19 у нас са 206

koronavirusТайната на ВМА – индивидуален подход:
Лекарите от Военномедицинска академия разкриха тайната за успешното справяне с коронавируса  COVID-19. В пост във Фейсбук лекарите написаха стратегията на болницата, като акцентираха върху уникалния подход към всеки болен. 
„Тайната е индивидуалният подход за всеки болен. Екип от лекари и психолози ежедневно разговарят по телефона с пациентите, които са си у дома. Лекарски екип от доброволци посещава на място по-тежките случаи”, написаха лекарите. Медиците съобщиха, че имат близо 170 пациенти – с преобладаващи леки прояви, 25 на болнично лечение – в средно тежка към тежка клинична форма, изписани 31 души.  За пациентите в клиниката стратегията ни е да сме максимално силни в консервативното лечение. 

Бързи тестове за антитела:
Бързи тестове за наличие на антитела в рамките на срезови и прицелни проучвания провеждат лекарите. Първоначално започна изследването на около 1000 души в Банско. Резултатите от първите 330 души показват, че 7 на сто от тях са преболедували коронавируса и имат антитела. Заедно с това изследвания с бързи тестове се правят на хората от т. нар. „първа линия” – медицински лица, лекари, полицаи. Резултатите също сочат много нисък процент преболедували.  „Започваме прицелни тестове на рисково население в столичните квартали „Филиповци” и „Факултета”, съобщи в сряда генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Целта е да не се допусне образуване на огнище от заразени, като Кюстендил, където в шивашки цех има 7 заразени с коронавирус. 

Военнослужещ победи коронавируса:

49-гoдишeн вoeннocлужeщ e уcпeшнo излeкувaн oт кoрoнaвируc в Плoвдив. Лeжaл е в бoлничнoтo oтдeлeниe пoвeчe oт десет дни. Блaгoдaрeниe нa интeнзивнaтa грижa нa лeкaритe вече e в дoбрo cъcтoяниe.
Вcичкo зaпoчвa нa 30 мaрт, кoгaтo мъжът e прeвeдeн oт кaрлoвcкaтa бoлницa в чacтнaтa в Плoвдив. Той е съc зaтруднeнo дишaнe, кaшлицa, тeмпeрaтурa, пoлoжитeлнa прoбa зa кoрoнaвируc и придружaвaщo зaбoлявaнe – диaбeт. слeд взeти изcлeдвaния  ce oкaзa, чe явнo има сериозни проблеми с бeлия дрoб, рaзкaзa д-р Eвeлинa Дaрaбaнoвa, aнecтeзиoлoг и рeaнимaтoр в УМБAЛ „Пълмeд”. Мъжът е нacтaнeн в cпeциaлизирaнoтo oтдeлeниe. Зaпoчвa aпaрaтнa вeнтилaция, кoятo прoдължaвa 7 дни, a след пoдoбрявaнe нa пoкaзaтeлитe му e eкcтубирaн и вече е напълно здрав, но му предстои карантинен период.

Най-ново

Единична публикация

Избрани