Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Молитва пред иконата вкъщи, а не причастие с лъжичка

[post-views]
Молитва пред иконата вкъщи, а не причастие  с лъжичка

Димитър ИЛИЕВ

orig-5Молитва пред иконата вкъщи вместо причастие с лъжичка. За това призоваха българите от Националния оперативен щаб и правителството за поведението по време на великденските празници. Точно тогава се очаква страната ни да се доближи до пика в заболяването от коронавируса COVID 19, а властите се опитват да предотвратят възможността от взрив на епидемията покрай събиранията на големи маси от хора по празниците. Затова лекарите от няколко болници в София ръкопляскат всяка вечер в 19 часа, за да поздравят българите, останали вкъщи.
Заради великденските празници накрак в цялата страна са охранителна полиция и жандармерията, а пропускателните мерки за пътуванията ще бъдат затегнати. „Всеки ден се обсъждат предстоящите празници. Не може да се спази традицията всеки да бъде с близките си. Ще се пътува само по причина – работа, здравословни проблеми и доставка на храни и лекарства. Като се има предвид, че в тези дни почти няма да работят предприятия, на КПП-тата ще връщат всички без основателни причини за пътуванията”, заяви шефът на щаба генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в сряда. 
Пазарите в цялата страна също ще бъдат затворени по празниците като превантивна мярка със заповед на здравния министър. Остават да работят стоковите тържища и борси като тази в пловдивското с. Първомай. 
За сметка на затворените пазари плодовете и зеленчуците българско производство трябва да влязат по щандовете на големите търговски вериги. Кабинетът излезе с постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. 
Местата за продажба следва да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. 50 000 лв. е глобата, ако хипермаркетите не пуснат родните плодове и зеленчуци по щандовете си. 
Депутатите пък гласуваха промени в закона за енергетиката, които дават възможност за намаляването на сметките за битовите потребители и индустрията. По отношение на клиентите с газ законодателят е предвидил намаление на цената с първата възможна сметка. Изравнителните сметки ще се получат след средата на юли месец, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея предстоят изчисления, за да се види с колко ще бъдат намалени сметките за газ. 
Малкият стартиращ бизнес, засегнат от пандемията, ще може да получи до 50 хиляди лева кредит при облекчени условия и по-ниски лихви, след като нови 400 милиона лева ще мобилизира Фондът на фондове, който работи към Министерството на финансите, за борба с кризата. Предвижда се Фондът да предостави банкови гаранции за 170 милиона лева. С тях търговските банки ще могат да отпуснат нови кредити в размер до 850 милиона лева в рамките на настоящата година, които да послужат предимно за оборотни средства под формата на дългосрочни заеми до 10 години. 
ЦветницаДокато властта се опита да натиска надолу кривата на случаите със заразени, в сряда беше отчетен най-големият брой заразени от вируса – 40 за 24 часа. Така общият брой заразени скочи до 735. Активните лица са 585. София се оформя трайно като най-голямото огнище в България с 444 случаи, като от новите 44 заразени, в столицата са 29. От заразените в София 130 души са в болница, от които 21 са в интензивно отделение. Общият брой на излекуваните е 105 души. Починалите досега са 36.
В сряда светът прехвърли границата от 2 млн. заразени души, като те са 2 000 043. Починалите са 126 753 души, а излекуваните – 484 573 души. 

След като отслужи празничното богослужение за Цветница, патриарх Неофит призова вярващите да проявят отговорност към ближните си в условията на разпространение на коронавирус. 
Той ги посъветва да се молят пред  домашната икона в очакване на празника Възкресение Христово, както и за изцеление на болните, за подкрепа на медиците, правителството и войнството, които не пестят сили в борбата срещу болестта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани