Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учени от БАН по пътя на цитокиновата буря

[post-views]
Учени от БАН по пътя на цитокиновата буря

Prof_d_r_Soren_HairabedjanУчени от Института по биология и имунология на размножаването на БАН откриха връзка между тежкото протичане на COVID-19 и свъхреакция на комплекс от молекули, които проучват от над 10 г. При част от заразените с коронавирус има бурна реакция на имунната система – т. нар. цитокинова буря, която води до тежка дихателна недостатъчност при някои пациенти. Именно първите съобщения за тази реакция будят интереса на учените от БАН, които правят връзка между тежкото протичане на заболяването и проучваната от тях инфламазома. Става дума за белтъчен комплекс, който освен в имунната система, се активира и в клетки в дихателните пътища, както и в клетки, изграждащи кръвоносните съдове. Това съобщава от името на българския екип проф. д-р Сорен Хайрабедян. 
Става дума за различни етапи на отговор на имунната система на вируса. Всяка клетка, която е заразена, има механизми, по които се опитва да „покаже” на имунната система, че е заразена. Ако клетка от имунната система разпознае този вид сигнал, трябва да може да реагира – обикновено, като убие заразената клетка или ако други клетки създадат антитела. Но е възможно с напредване на възрастта, при съпътстващи заболявания или при наличие на генетично предразположение при някои пациенти тази система да реагира прекалено силно и да убие самите клетки, които активира. 
Притеснително при тази свръхреакция, когато се активира инфламазомата, е, че тя освен в имунната система може да се активира и в белите дробове. Механизмът, по който този вирус уврежда клетките, е важен не само за създаване на ваксина, но и за текущата терапия на пациентите. Т.е. отделяне на много цитокини – молекулни медиатори на възпалението, които отдават сигнал от една клетка на друга за възникнало възпаление.

Най-ново

Единична публикация

Избрани