Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

100 държавни бензиностанции тръгват до година

[post-views]
Министър Караниколов обеща цената на водата в Перник да не се увеличава

991-ratio-emil-karanikolovСтраната ни създава Държавната петролна компания, а първоначалната идея е за създаване на 100 обекта в областните и по-големите градове. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов. Целта е да се увеличи конкуренцията на пазара на горива и на практика цените на горивата да поевтинеят.
По думите му държавните бензиностанции ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласните пътища и магистрали, но и на места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.
Според Горанов държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас. Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора – пазарът ще реши, отсече министърът.
Държавната компания ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти. Според Горанов 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.
Ограниченията пред това, всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз, провокира у нас идеята съхраняването на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.
Първите държавни бензиностанции отварят след 6 месеца. Но целият процес на изграждане на държавните бензиностанции, които ще бъдат под шапката на новата държавна петролна компания, ще бъде финализиран до две години. Няма как държавата да изкупува вече изградена мрежа от бензиностанции. „Готова, изградена мрежа не е нашата концепция, няма как да покрием всички областни градове. Има различни варианти. Първо типови модели да утвърдим – как ще изглеждат те“, коментира министър Караниколов. Ще има задължително и зареждане за електромобилите. „Анализът предстои, до изграждането на една такава компания ще минат около две години. Целият обем от 100 бензиностанции ще е готов за този срок, поясни Караниколов. „А първоначалното тръгване ще е от 6 до 9 месеца“, съобщи министърът.
„Целта е държавата да е коректен партньор и играч в този сектор. А обществото и гражданите да получават по-бърза и адекватна информация за качеството и количеството на петрола. Когато се вдига цената на петрола на световните пазари, то тя у нас много бързо се вдига, но когато пада, има срок от 14 дни до месец“, припомни още Караниколов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани