Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предложи възстановителен план от 750 млрд. евро – България може да получи 12 почти млрд. евро

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

eu

България може да получи 11 милиарда и 700 милиона евро безвъзмездна помощ и кредити от ЕС през следващите две години, за да се справи с икономическите поражения, причинени от КОВИД-19. Те са част от финансовия инструмент на Европейската комисия от  плана 750 милиарда евро, представен днес от Урсула фон дер Лайенп пред Еврлопарламента.

За България са предвидени 15 млрд. евро, но  помощта ще минава през европейски програми и е необходимо национално съфинансиране от 3.3 млрд. евро.

Предвидено е по-голямата част от сумата за възстановяване на общността да бъде отпусната като безвъзмездна помощ, а останала под формата на ниско лихвени заеми.

Дойде и нашият момент да покажем, че можем да посрещнем предизвикателство от пандемията заедно. С тези председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се обърна към депутатите.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

„За това днес комисията предлога нов инструмент за възстановяване, наречен „Следващото поколение ЕС“, който е размер на 750 милиарда евро.  Сумата ще се добави към вече  обновения дългогодишен бюджет, който е размер на един трилион и сто милиарда евро.“

Механизмът ще е в подкрепа за единия европейски пазар, за повече инвестиции и реформи в отделните страни членки, както за развитието на зелените технологии. Сумата ще бъде взета под формата на заеми от пазарите, уточни фон дер Лайен. Тя  призова страните, които с неохота гледат на емитиране на общо европейски дълг, да оставят настрана предразсъдъците си. Тя визира Нидерландия, Дания и Швеция, които са твърдо против не искат да плащат за чуждите дългове, след се очаква най-големите бенефициенти да са Испания, Италия и Гръция, които имаха финансови проблеми и преди кризата.

За да бъде приет новия финансов инструмент той се нуждае от одобрението от ЕП, който вероятно ще поиска повече правомощия при отпускането на средствата. Крайната дума ще е  на Европейския съвет, като шансът планът на Брюксел да бъде одобрен голям след като двете най-големи икономики на ЕС Франция и Германия се съгласиха да има грантове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани