Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Азербайджанската армия е най-силната в Южен Кавказ

[post-views]
Азербайджанската армия е най-силната в Южен Кавказ

Наргиз Гурбанова
Посланик на Азербайджан в България

Военен парад по повод 100-годишнината на въоръжените сили на Азербайджан, 2018 гЕдно от най-важните постижения, свързани с изграждането на независима държава в Азербайджан, е създаването на въоръжените сили. Създаването на нашата национална армия съвпада с периода на Азербайджанската демократична република (АДР). Ситуацията, възникнала по време на разпадането на царска Русия и геноцида над азербайджанците през март–април 1918 г., налага спешно изграждане на армия, което започва с издаването на Указ от 26 юни с. г. На 1 август е създадено Военното министерство на АДР. Талантливият генерал Самад бей Мехмандаров е назначен за министър на отбраната, а генерал-лейтенант Алиага Шихлински – за заместник-министър. Изключителна роля в създаването на националната армия изиграват още Хюсеин хан Нахчъвански, Ибрахим ага Усубов, Казъм Гаджар, Джавад бей Шихлински, Хабиб бей Салимов. 
По време на съветската власт в Азербайджан на военното образование е обърнато особено внимание. През 1971 г. общонационалният лидер Гейдар Алиев успява да създаде специализирано военно училище „Джамшид Нахчъвански“, както и да осигури приемането на повече азербайджански младежи в Бакинското висше общовойсково командно училище и Бакинското висше военноморско училище. Така са положени основите за подготовката на професионални офицери за нашата независима държава. След разпадането на СССР Азербайджан преминава през кратък период на нестабилност, докато 
през 1993 г. Гейдар Алиев се завръща и отново поема властта 
като президент на страната. Той предприема спешни мерки за реорганизиране и развитие на всички видове въоръжени сили. 
В резултат на това въоръжените сили на Азербайджан се превръщат в добре организирана структура, управлявана от единно командване в съответствие със световните стандарти. Стотици опитни специалисти са обучени за нашите въоръжени сили не само в Азербайджан, но и в академиите на Турция, Русия, Украйна, Пакистан, Китай, Италия, Румъния. През 1998 г. денят на създаването на Специалния азербайджански корпус през 1918 г., т.е. 26 юни, е обявен за Деня на въоръжените сили на Република Азербайджан. 
Днес изграждането на армията на Азербайджан според съвременните стандарти продължава успешно под ръководството на президента и върховен главнокомандващ Илхам Алиев. В момента азербайджанската армия е най-мощната в Южен Кавказ и по отношение на бойна готовност е в челните редове на Общността на независимите държави. 
Известно е, че в периода 1988–1994 г. Армения започна войната и окупира около 20% от територията на Азербайджан (областта Нагорни Карабах и още седем съседни области, където никога не са живели арменци), извършва етническо прочистване на окупираните територии с прогонването на около 1 милион азербайджанци (включително повече от 250 хиляди азербайджанци, принудени да напуснат своите домовете в Армения, където техните предци са живели в продължение на векове). Международната общност последователно и категорично осъжда използването на военна сила срещу Азербайджан и произтичащата от това окупация на негови територии. Това е отразено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН под номера 822 (1993 г.), 853 (1993 г.), 874 (1993 г.) и 884 (1993 г.). 
Имено конфликтът с Армения принуждава Азербайджан да създаде армия, която винаги ще бъде силна и готова да отвърне на всяко нападение. Азербайджан, привърженик на мира в региона, никога няма да се примири с окупацията на своите международно признати територии. Според член 51 от глава 7 от Хартата на ООН всяка държава може да използва военни средства за защита на своята териториална цялост и Азербайджанската държава си запазва това право.
 Въоръжените сили на Азербайджан активно участват в борбата с международния тероризъм, в различни международни военни учения и постоянно разширяват възможностите за военно сътрудничество. Азербайджан, който развива сътрудничество с НАТО по различни програми от март 1992 г., се включва в мироопазващи операции от края на миналия век. От септември 1999 г. до март 2008 г. азербайджански взвод участва в ръководените от НАТО мироопазващи и мироподдържащи операции в Косово. От 2002 г. започва участие на взвод на азербайджанската армия в операцията в Афганистан като част от Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). Азербайджански военни имаше и в състава на т.нар. Коалиция на желаещите в Ирак през 2003–2008 г. От януари 2015 г. контингент на азербайджанските въоръжените сили взема участие по плана за ротация в небойната мисия на НАТО в Афганистан – „Решителна подкрепа“. Като цяло от 1999 г. повече от 
3000 азербайджански военни са участвали в мироопазващи операции
Понастоящем Военната академия на Азербайджан предлага образование по 23 военни специалности в 21 катедри на 4 факултета. Завършилите придобиват бакалавърска степен и звание „лейтенант“. През 2017 г. Военната академия на въоръжените сили на Република Азербайджан и Военната академия на България „Г. С. Раковски“ подписаха документ за сътрудничество в областта на научни изследвания, обмен на опит, провеждане на съвместни събития, обучение и др.
Трябва да се отбележи, че засилването на потенциала и отбранителната сила на въоръжените сили на Република Азербайджан не убягна от вниманието на международните рейтингови агенции. Според доклада за 2020 г. на независимата американска организация Global Firepower въоръжените сили на Азербайджан се класират на 64-то място сред 138 армии и са избрани за лидер в своя регион. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани