Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдът в Турция реши: Храмът „Св.София“ в Истанбул няма да е музей

[post-views]
Съдът в Турция реши: Храмът „Св.София“ в Истанбул няма да е музей

sofiaСветовно известният паметник на културата „Св. София“ в Истанбул ще е има нов статут, след като висшият административен съд на Турция анулира решението, с което храмът е обявен за музей. Анкара не е обявила официално плановете си, но има опасенията, че паметникът, който е част от световното културно наследство може да стане отново джамия.

Идеята „Св. София“ да стане джамия беше прокарана от турския президент Реджеп Таийп Ердоган и още тогава предизвика вълна от критика както в страната така и по света. Часове преди да стане окончателното решение редица организации, представители от различни държави, включително и от България, както и лидерите на християнски общности призоваха Анкара да не променя статута на 15 вековния храм. Като част от световното историческо наследство от културната агенция на ООН ЮНЕСКО призоваха Турция да не променя статута на „Св. София“ без преди това да проведе дискусии по въпроса. Основните опасенията на международната общност е, че отварянето на храма за молитви, ще го направи недостъпен за чуждестранните туристи, независимо от уверения на Турция, че известната забележителност ще остане част от световното културно наследство. Храмът „Св. София“ в миналото е бил една от най-значимите светини за Християнството по време на Византийската империя. Църквата е превърната в Джамия след като Отоманската империя превзема Константинопол през 15в.

През 1934г  светско правителство на Турция начело с Кемал Ататюрк обявя храма за музей, като част от усилията му затвърди светския характер на държавата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани