Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел не изключва санкции срещу газопровода

[post-views]
Ангела Меркел се оттегли от лидерския пост на партията си

merkelНавални спъва „Северен поток 2“

Берлин настоява Русия да изясни обстоятелствата около отравянето му

Канцлерката Ангела Меркел не изключи налагането на санкции на газопровода “Северен поток 2” за доставка на руски газ до Германия в отговор на отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални. Това съобщи вчера нейният говорител Щефен Зайберт, предаде Ройтерс.

Изявлението му е продължение на думите на външния министър Хайко Маас, който ден по-рано подчерта, че Русия трябва да помогне за изясняването на обстоятелствата около отравянето на Навални, в против случай Германия може да оттегли подкрепата си за “Северен поток 2”.

Попитан дали Меркел е съгласна с Маас, Зайберт обяви: “Меркел споделя изявлението на външния министър”. Същевременно той подчерта, че още е твърде рано да се взима решение за санкции.

Навални се намира в берлинската болница “Шарите”, след като му прилоша на полет от Сибир до Москва миналия месец. Изследванията на германските специалисти показаха, че опозиционерът е бил отровен с вещество от групата на новичок. Към момента Москва твърди, че няма ясни доказателства, че Навални е отровен.

От “Шарите” вчера съобщиха, че Навални е изваден от изкуствената кома, в която бе поставен, и състоянието му се подобрява, но посочиха, че е рано да се дават прогнози за последствията от отравянето.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че засега не вижда риск Германия да блокира строежа на “Северен поток 2”. А за призивите на редица германски политици за преустановяване на проекта посочи, че такова предложение е абсурдно.

Междувременно експерти твърдят, че спирането на газопровода е малко вероятно, тъй като той е в много напреднала фаза – завършен е на 90% и по план трябва да бъде пуснат в началото на 2021 г.

Източник: в.“Труд“ 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани