Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Етюд-и-те на София“ или една хроника на столицата

[post-views]
„Етюд-и-те на София“  или една хроника на столицата

По пет снимки на ден от пет години насам събра във фотоалбум Иван Шишиев.
1_2_Etudite_Dvata kupola_sreshtu_Ruskata_curkvaТой не е фотограф професионалист. И получава първия си фотоапарат на 23 години. Но точно той казва за София: „В града ни има страхотни места, дори в Люлин и в другите крайни квартали – уникални!”. Това споделя младият Иван Шишиев, който с обектива си от години снима София такава, каквато е, но каквато често не забелязваме. Така излиза и книгата „Етюд-и-те на София” – фотоалбум на издателство „Кръг”. Той ни призовава да гледаме на града в перспектива, с очи за бъдещето му, така, както е направила в началото на миналото столетие г-жа Влайкова, построила киното, което носи нейното име. Чрез клауза в завещанието си то и днес изпълнява мечтата й да създаде културно средище в сегашния център на града, където и до днес е читалището. Така киното е единственото, оцеляло след промените. Напомня ни и че предложението София да стане столица е на проф. Марин Дринов и така Пловдив и Велико Търново и досега се смятат за некоронованите, но достойни кандидат-столици на младата ни държава.
Всъщност „Етюд-и-те на София” е и едноименната култова страница за градска фотография на фотографа, който впрочем не е кореняк софиянец (роден е в мелнишко селце). По пет снимки на ден всяка седмица – 365 дни в годината – от пет години насам.
Фотографиите на града и на обитателите му са наистина вдъхновяващи, особено красиви през очите на младия творец. С детайлите, които обективът на Иван Шишиев не е пропуснал – от купола на катедралата „Св. Александър Невски” до подземията на метрото и вътрешните дворове на града. А специална изложба на фотографа е открита в Музея на София (бившата Централна минерална баня) по случай Деня на София – 17 септември.
Фотоалбумът е прекрасен за подарък като напомняне, че от хилядолетия този град на кръстопът все гледа към бъдещето.

Най-ново

Единична публикация

Избрани