Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефката на Еврокомисията иска здравен съюз в ЕС

[post-views]
Шефката на Еврокомисията иска здравен съюз в ЕС

Belgium_EU_State_of_the_Union_40306Създаването на единен Здравен европейски съюз и осигуряването на минимална работна заплата за всички работещи граждани на ЕС – това бяха акцентите, които председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен очерта в първата си реч „За състоянието на Съюза“ пред Европарламента в Брюксел. Такива речи се произнасят от 2010 г. насам всяка година. Тази бе една от най-дългите и трая 79 минути.
„За мен е повече от ясно. Трябва да създадем един по-силен Европейски здравен съюз“, заяви Урсула фон дер Лайен. За да се превърне това желание в реалност, трябва да се извлекат най-важните поуки от тази криза. Фон дер Лайен предлага увеличаване на бюджетната обезпеченост. Така по-лесно ще се управляват през граница здравните кризи. Първата стъпка към здравния съюз е даване на повече правомощия на ЕМА – Европейската агенция за лекарства. Същото важи и за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.
След това ще бъде изградена Европейска агенция за перспективни научни изследвания в областта на биологията и медицината. Така ще се реагира по-бързо на трансгранични заплахи – било от природен характер или породени от човека. Ще бъдат укрепени веригите за доставки на фармацевтични изделия.
Тъй като кризата е глобална, Урсула фон дер Лайен ще свика догодина световна среща по здравните въпроси. Тя ще бъде в Италия, която през 2021 г. ще бъде председател на Г-20. Урсула фон дер Лайен говори и за работещите хора. Тя посочи, че намесата на пазара на труда винаги върши работа. Запазват се работни места, придобита квалификация, малките и средни предприятия (МСП), които са двигателят на икономиката. Ето защо Комисията е създала програмата SURE за гарантиране на краткосрочна заетост. 
„Но трябва да кажем, че дъмпингът на доходите опорочава достойнството на труда. И на това трябва да се сложи край. ЕК ще излезе с нормативен проект, предложение за нормативна уредба за национална минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход и заплата“, каза председателят на ЕК.
ЕС трябва да се ангажира с по-големи съкращения на въглеродните емисии през идните десет години, каза още Урсула фон дер Лайен. И обеща да бъдат използвани зелени облигации за финансиране на климатичните цели. Тя обяви, че Съюзът трябва да си постави целта да намали парниковите емисии най-малко с 55 процента до 2030 година спрямо нивата от 1990 г. Поставената досега цел за същия период бе 40%.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани